Това ли е най-старата звезда във Вселената? 22.08 | 14:41

Остатъците от древното гигантско светило са на 13 млрд. години

От Антония Михайлова

Астрономи откриха следи от една от най-старите звезди във Вселената. Нейните остатъци били вградени в тялото на друг звезден обект в халото на Млечния път, се казва в изследване, публикувано в сп. Science.

Учените смятат, че някои от най-първите звезди са били стотици пъти по-големи от Слънцето, но досега нямаше потвърждение за това предположение.

"Нашето откритие е доказателство за съществуването на такива гигантски звезди. Подобни обекти са оказвали огромно влияние на формирането на другите звезди и галактики във Вселената", казва Вако Аоки от Националната астрономическа обсерватория на Япония.

Остатъците от небесното тяло, разположено на хиляда светлинни години от Земята, били открити в състава на звезди от популация III с помощта на телескопа Subaru. Обектът е получил името SDSS J0018-0939.

Звездата има необичаен химичен състав и именно благодарение на сведенията за него учените могат да разберат за факторите, които са довели до образуването на небесното тяло. Според изследователите възрастта на звездата може да е около 13 милиарда години, докато Големият взрив, в който се е родила Вселената, се е случил преди 13,8 млрд. години, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени