Триизмерната революция в киното е все още в начален етап 03.04 | 11:39

Навлизането на 3D киното се равнява и на появата на звука в началото на 20-те години

От Кремена Бедерева

По време на срещата CinemaCon в Лас Вегас, Джордж Лукас споделя, че 3D киното ще заеме такова място във филмовата индустрия, каквото цветът е заел след ерата на черно-бялото кино, пишат от timesofmalta.com

Лукас, колегата му Джеймс Камерън и анимационният шеф Джефри Катценберг са на мнение, че триизмерната революция в киното е все още в начален етап и с времето ще се усъвършенства до неподозирани нива.

Навлизането на 3D киното се равнява и на появата на звука в началото на 20-те години. Според кинаджиите новата технология след време ще стане основна, а 2D киното ще се използва по-скоро като ефект.

"Сега, когато гледаме филм и той не е триизмерен, имаме чувството, че гледаме черно-бяла лента. 3D е по-добрият начин за гледане на кино. Вярвам, че тази технология съвсем скоро ще превземе филмовия екран.", е заявил Джордж Лукас.

На срещата във Вегас се е обсъдил и проблемът с лошите 3D филми. Всички участници са били единодушни, че лошо направените триизмерни филми са в състояние да разочароват публиката, която от своя страна ще се оттегли от залите.

Такива случаи има най-вече при онези заглавия, заснети на 2D, но след това изкуствено направени на 3D с една-единствена цел - по-висока печалба от по-скъпи билети.

Знае се, че Джордж Лукас ще направи триизмерни филмите от поредицата "Междузвездни войни", които преди това бяха двуизмерни. Той обаче е бил категоричен, че ако преработката се направи професионално, ефектът няма да е лош, а напротив - фантастичен.

Според участниците на срещата, нито една модерна и скъпа домашна система не е в състояние да замени усещането за гледане на филм в кинозала.

Водещи

Най-четени