Тъмната материя май се обади. Дали наистина е тя? 25.06 | 16:30

Пик на рентгеново лъчение регистрираха два телескопа

От Антония Михайлова

Два космически апарата са регистрирали сигнал, който вероятно произтича от тайнственото невидимо вещество, от което се състои голяма част на Вселената.

Космическата рентгенова обсерватория "Чандра" и космическият рентгенов телескоп XMM-Newton едновременно са регистрирали пик на рентгеново излъчване от повече от 70 галактични купа, съобщава NBC.

Макар източникът на рентгеновите лъчи да не изяснен докрай, мнозина учени смятат, че лъчението може да се е появило в резултат на разпадане на частици тъмна материя.

"Още е рано да се твърди със сигурност, че сигналът идва от тъмна материя. Но ако тази версия се потвърди, то ще става дума за много голямо откритие. Намираме се на етап проверка на такава интерпретация на получените данни", казва Езра Балбел от Харвард-Смитсъниънския център по астрофизика.

Тъмната материя е получила своето име благодарение на това, че не поглъща и не изпуска лъчение. Нейното съществуване е известно, тъй като гравитацията ѝ влияе на обичайната материя и е причина галактиките да се задържат заедно.

От много години изследователите предлагат какви ли не екзотични частици като възможни кандидати за ролята на съставки на тъмната материя. Една от тях е така нареченото стерилно неутрино – хипотетичен вид неутрино, който се отделя при разпад на рентгенови лъчи.

Учените смятат, че сигналът, регистриран от рентгеновите телескопи, би могъл да бъде произведен от стерилни неутрино. Но при откриването на пика в лъчението уредите се намирали на границата на своите предели на чувствителност, затова не се изключва и грешка в детекторите.

Съществува също версия, че за открития сигнал е отговорна обичайната материя в галактичните купове. Но тази теория не пасва на съвременните представи за галактичните купове и горещите газове в тях.

Водещи

Най-четени