Урина ще захранва роботите на бъдещето (ВИДЕО) 13.11 | 11:23

Устройство работи като човешкото сърце и изработва електричество

От Антония Михайлова

Британски инженери създадоха устройство, което имитира биенето на човешкото сърце, но през него не преминава кръв, а урина.

В хода на процеса се генерира електроенергия, необходима на робота Ecobot (тестова платформа за машини с автономно захранване).

По-рано същата група изследователи от Бристолския университет създаде четири поколения подобни роботи Ecobot. Те са използвани за получаване на енергия от различни отпадъци (гнили плодове, канализационни води, тор, мъртви насекоми). Буквално източник на електричество в перспектива може да стане почти всичко, което ни хрумне.

Всеки от прототипите се захранва от микробни горивни елементи, съдържащи живи организми, подобно на това как функционира стомахът на човека или пречиствателните съоръжения. Микробите преработват отпадъците и произвеждат електрони, които след това се натрупват като електричество.

Новата версия Ecobot е устройство с обем 24,5 мл, състоящо се от изкуствени силиконови "мускули". Помпата е изработена от "интелектуални" материали – сплави с памет за форма, способни да приемат първоначалното си състояние след деформация.

Стимулирането на изкуствените мускули с помощта на електричество ги кара да съкращават мекия център на помпата, което изтласква урината на височината на горивните елементи на робота. Когато токът престане да постъпва, "мускулът" се връща в първоначалната си форма. В това време от резервоара се изтласква течност за новия цикъл (на същия принцип работи сърцето – отпускайки се, то поема повече кръв).

Двадесет и четирите горивни елемента са поставени заедно и са в състояние да произвеждат достатъчно количество електроенергия за зареждане на кондензатора, който предизвиква съкращенията на изкуствената помпа-сърце.

Независимо че новото устройство произвежда повече енергия, отколкото употребява, изобретателите от Bristol Robotics Lab още не го смятат за достатъчно ефективно и възнамеряват да го усъвършенстват.

Подробности за последната версия Ecobot са публикувани в сп. Bioinspiration and Biomimetics.

"В бъдеще се надяваме да използваме тези роботи в градски условия за дистанционно сондиране – те могат да помогнат в контролирането на замърсяването – казва промишленият дизайнер Питър Уолтърс от университета на Западна Англия. – Те винаги може да се изпратят в обществени тоалетни и писоари."

Водещи

Най-четени