Успяха да задържат антиматерия за 1000 секунди 10.05 | 12:58

На учените им предстои им да отговорят на любопитния въпрос дали частиците антиматерия се издига вследствие на гравитацията вместо да падат

От Георги Георгиев

Седемнадесет минути може и да не изглеждат много време, но за физиците от ЦЕРН, работещи по проекта за улавяне и задържане на антиводородни частици с помощта на лазер (ALPHA) 1000 секунди е подобряване на досегашния рекорд за задържане на античастици с близо десет хиляди пъти, пише physorg.com.

Успехът дошъл след като физиците успели да намалят енергийните нива на антиводорода и по този начин да го задържат в капана на магнитното поле под формата на облак частици.

Опитът проправя път към бъдещи експерименти, с които ще се анализират свойствата на антиматерията, и чиито резултати досега са били по-скоро обект на спекулации.

Един от големите въпроси, който вълнува физиците, е дали антиводородните атоми заемат същите енергийни нива като водородните.

Учените искат и да разберат как антиматерията се влияе от силата гравитацията. Част от тях специалистите днес смятат, че вместо да привлича античастиците, гравитационната сила може да ги отблъсне или ги накара да реагират по друг, неочакван начин.

Днешните автори на научна фантастика често спекулират на тема "антиматерия". Създадените от тях книги и филми обаче в много от случаите са неточни, създавайки изкривено разбиране и заблуди какви точно са свойствата и практическите ползи на антиматерията.

При експеримента си в лабораторията на ЦЕРТ близо до Женева изследователите успели да уловят и задържат 309 антиводородни атома в продължените на 17 минути. Постижението многократно надхвърля предишния рекорд от едва 38 атома.

В следващите месеци ALPHA екипът планира да охлади малко количество антиводородни атоми по начин, който да позволи да бъде наблюдавано дали те ще падат или ще се издигат под въздействие на земната гравитация.

Най-четени