Учени: Забравете за пътуване във времето 26.07 | 12:09

Опити с фотони показаха, че не можем да присъстваме на събития, които още не са се случили

От Георги Георгиев

Физици от Хонконг доказаха, че отделните фотони се подчиняват на теорията на Айнщайн, че нищо не може да пътува по-бързо от скоростта на светлината във вакуум.

По този начин те демонстрираха, че извън пределите на научната фантастика пътуването във времето е невъзможно, пише Discovery News.

Екипът, ръководен от Ду Шенгуанг, твърди, че е доказал, че всеки отделен фотон (квантовата частицата, пренасяща светлината) "се подчинява на законите на движение на вселената". Изследването демонстрира, че фотоните, подобно на класическите електромагнитни вълни, се подчиняват на фундаменталните ограничения на скоростта от 299 792,458 километра в секунда.

Възможността за пътуване във времето бе повдигната преди десет години, когато бе открита възможността за постигане на свръхсветлинни скорости, при които оптичните импулси, поставени в специфична среда, се движат по-бързо от скоростта на светлината.

По-късно се оказа, че този феномен е бил визуален ефект. Учените обаче продължаваха да смятат, че съществува теоретична възможност един единствен фотон да изпревари скоростта на светлината.

Ду Шенгуанг от друга страна бе на мнение, че Айнщайн е бил прав и нищо не може да надскочи скоростта на светлината. В крайна сметка неговият екип е успял да сложи край на дебата, измервайки максималната скорост на единичен фотон - нещо, което не било правено до този момент.

Така проучването, което показа, че фотоните също се подчиняват на ограничението на скоростта на светлината във вакуум, потвърждава концепцията на Айнщайн за причиността, която постановява, че "ефектът от дадено събитие не може да се появи преди причината то да се случи".

"Показвайки, че отделните фотони не могат да пътуват по-бързо от скоростта на светлината, нашите резултати поставиха точка на дебата за истинската скорост на информацията, пренасяна от единичен фотон" заявява Ду. Така потенциалната възможност да се пренесем напред във времето и да видим нещо, което още не се е случило, отпада.

Освен теоретични ползи проучването ще даде и по-добра картина на пренасянето на квантова информация – процес, който в бъдеще ще се използва при създаването на квантови изчислителни машини.

Водещи

Най-четени