Учени от ЕС създадоха възобновяем керосин 29.04 | 10:15

В лабораторни условия пресъздадоха гориво от продукти на неговото изгаряне

От Антония Михайлова

Учените от проекта Solar-jet направиха крачка по пътя на възобновяемия керосин – в лабораторни условия успяха да пресъздадат малко количество гориво от продуктите на неговото изгаряне в двигателя, се казва в съобщение на Еврокомисията.

Изследователите и технолозите успели да затворят разпада на керосина и неговото възпроизводство в една цел – от вода и въглероден диоксид, които се получат в резултат на изгарянето на горивото, под въздействие на концентрирана изкуствена светлина е получен синтетичен газ, който впоследствие е превърнат обратно в керосин с помощта на така наречения процес на Фишер-Тропш.

Полученото в резултат на този процес гориво вече е сертифицирано и може да се използва в различни типове двигатели, включително авиационни, без каквито и да било допълнителни модификации. Засега обаче по такъв начин може да се получава само малко количество "слънчев керосин".

На следващия стадий на проекта Solar-jet учените възнамеряват да се заемат с оптимизирането на слънчевия реактор (в който се създава синтетичният газ от продуктите на изгаряне на керосина), за да се изясни може ли той да работи в промишлени мащаби и ще бъде ли произвежданото гориво конкурентоспособно по цена.

"Тази технология означава, че един ден бихме могли да започнем производството на достатъчно и по-чисто гориво за самолети, коли и други видове транспорт. Това може значително да укрепи енергийната безопасност и да превърне един от главните парникови газове, отговорни за глобалното затопляне, в полезен ресурс", смята еврокомисарят Мери Геген-Куин.

Проектът Solar-jet съществува от юни 2011 година и получава 2,2 милиона евро финансиране от Евросъюза. Той обединява научноизследователски организации от академичните кръгове и промишлеността, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени