Франция и Румъния ще изследват науката заедно 13.03 | 16:59

На ниво изследвания Румъния била златна мина

От Кремена Бедерева

Франция и Румъния ще си сътрудничат по проекти за научни изследвания на високо ниво със съвместно финансиране, достигащо близо два милиона евро, предаде AFP, като се позовава на съобщение на френските и румънски власти, направено днес в Букурещ.

Осем проекта, осъществявани от изследователски екипи във Франция и Румъния в областта на математика, химия и физика, са били избрани в рамките на конкурс, обявен през 2012 г. от Националната агенция за изследвания във Франция и от съответната румънска агенция.

Става дума за едно относително уникално партньорство в Европа: по-рано френската агенция е развивала подобни програми едниствено с Австрия. Във Франция бе осъзнат фактът, че Румъния може да окаже силна подкрепа за изследванията и разполага с много учени франкофони, заяви Фабиен Флори, аташе за научното и университетско сътрудничество в посолството на Франция в Букурещ.

На ниво изследвания Румъния е златна мина, каза той. Френският посланик в Букурещ Филип Густен изтъкна, че тези проекти са важни и за двете страни, тъй като често пъти крайната им цел са практически приложения като например лазерът с висока мощност, който ще бъде инсталиран в Мъгуреле (Румъния) в рамките на европейския проект ELI (Extreme light infrastructure), допълва БТА.

Освен това големи френски фирми в Румъния като Dalkia (Veolia), BRD- Societe Generale, Renault-Dacia, са се ангажирали наред с френски институции да предоставят стипендии за специализация на близо двадесет румънски студенти.

Този проект е на стойност 300 000 евро. Ние подкрепяме хора, които искат да се върнат в Румъния след специализация във Франиця, посочи директорът на Далкия в Румъния Жил Юмбер.

Водещи

Най-четени