Хибриден двигател работи на сгъстен въздух 24.01 | 08:59

Амбициозният проект на Peugeot ще намали разхода на гориво до 2,9 литра на 100 км

От Георги Георгиев

Френският автомобилен производител PSA Peugeot Citroen представи иновативен бензинов хибриден двигател, който съхранява енергия, използвайки система за компресиране на въздуха.

Създателите на новата технология се надяват, че с нея ще променят сектора, създавайки нов клас автомобилни двигатели с повишена енергийна ефективност, информира AFP.

Новият двигател позволява през 80% от времето автомобилът да се движи със сгъстен въздух в градска среда. С него колата ще изминава 100 км, с едва 2,9 литра гориво и ще отделя едва 69 грама въглероден диоксид на километър.

"Тази революционната технология представлява ключова стъпка към създаването на кола, харчеща два литра на 100 км", коментира по случая изпълнителният директор на Peugeot Филип Варин по време на пресконференция. Пред журналистите Варин допълни, че въпросната суперикономична кола трябва да стане факт до 2020 г.

От Peugeot коментират, че т.нар. хибридно въздушна технология (Hybrid Air technology) ще бъде поставяна в малки и средни по размери автомобили и ще бъде достатъчно компактна, че да не отнема допълнително място от купето.

Самата енергия ще се акумулира от система, която ще сгъстява въздуха, докато колата се спуска по наклон или спира. След това тя ще се изразходва за задвижването на автомобила до следващия стръмен участък или удряне на спирачките.

Иновативният проект е финансиран основно от френската държава, като в него участват германски производители на авточасти.

Водещи

Най-четени