ЦЕРН стана на 60 години 29.09 | 10:07

Европейската организация за ядрени изследвания може да се смята за създател на интернет

От Антония Михайлова

ЦЕРН (Европейска организация за ядрени изследвания) навършва днес, 29 септември 2014 година, 60 години, става ясно от съобщение на официалния сайт на организацията.

Най-голямата в света организация, занимаваща се с изследвания в областта на физиката на елементарните частици, е основана през 1954 година от 12 страни участнички. Днес в ЦЕРН работят около 90 физици от различни страни по света.

Организацията се намира до Женева, на границата на Швейцария и Франция. Тя се финансира от страните участнички, като основните ѝ спонсори са Германия, Франция и Великобритания.

Очевидно за основно постижение на европейската организация може да се смята експерименталното потвърждение на Стандартния модел на физиката на частиците.

През 2012 година на Големия адронен колейдер е потвърдено съществуването на Хигс бозона, а още през 70-те години на миналия век, на електрон-позитронния ускорител в ЦЕРН, са били открити междинни електрослаби векторни бозони.

Също така ЦЕРН може да се смята за създател на интернет – в края на 80-те години за обработка на експерименталните данни в ядрената организация британският учен Тим Бърнърс Лий и нидерландецът Робърт Кайо изобретили технологията на световната мрежа World Wide Web (WWW). Тя включвала хипервръзки, база данни и възможност за редактиране на документи.

Водещи

Най-четени