Черните дупки се оказаха доста жизнени и енергични 28.02 | 10:44

Космическите чудовища отдават на галактиките си повече енергия, отколкото се смяташе

От Антония Михайлова

Мощността на излъчване на газа, заобикалящ черната дупка, се подчинява на известен предел, а кинетичната енергия на плазмата, която тя изхвърля, може да го превишава. Затова като цяло в околната среда попада повече енергия, отколкото е прието да се смята, става ясно от статия в сп. Science.

Когато черната дупка захваща газа от околното пространство, той образува около нея акреционен диск, който се нагрява и изпуска лъчение. Освен това при поглъщане на газа от черната дупка известна част от него се изхвърля във вид на джетове – снопове нагрята плазма, движещи се с околосветлинна скорост.

Мощността на лъчението на акреционния диск не може да превишава така наречения предел на Едингтън, иначе ще отблъсква газа, привличан от черната дупка. Досега беше неизвестно може ли този предел да се превишава от кинетичната енергия на веществото в джетовете.

Роберто Сориа от университета Къртин в град Пърт (Австралия) и колегите му събрали данни от наблюденията на черната дупка в галактиката Южно колело (M38), на 15 милиона светлинни години от нас, направени от австралийските обсерватории ATCA и LBA, а също от телескопите "Хъбъл" и "Чандра".

По количеството газ, което привлича черната дупка, учените изчислили, че нейната маса е около 100 слънчеви. По яркост на инфрачервеното и радиолъчението на околния газ те изчислили кинетичната енергия на веществото, което тя изхвърля, и го съпоставили с нейната маса.

Оказало се, че кинетичната енергия превишава предела на Едингтън вероятно няколко пъти. По този начин учените изяснили, че черните дупки могат да отдават на своите галактики повече енергия, отколкото се е очаквало, допълва РИА Новости.

Водещи

Най-четени