Човешка глава ще се присажда за час 12.07 | 08:01

Италиански неврохирург разказва как трябва да се извърши трансплантацията

От Антония Михайлова

Италианският неврохирург Серджо Канаверо, който наскоро взриви обществеността с обещанието в близко бъдеще присаждането на глава да стане рутинно, разказва как възнамерява да провежда такива сложни операции.

Както отбелязва QZ.com, той привежда данни за своята работа, опиращи се на експерименти по трансплантация на части от тела на животни, проведени през 70-те години на ХХ век.

Канаверо забелязал, че главният проблем, с който се сблъскват учените, се заключава в това, че те не успяват да съединят гръбначния мозък на донора и реципиента и човек остава парализиран от врата надолу. Но сега докторът уверява, че медицината силно се е придвижила наред.

За нормалното провеждане на операцията е необходимо да се изпълнят няколко условия: двамата пациенти да се намират в една операционна, главата да се охлади до 12-15°С, да се охлади и донорското тяло, а сърцето да бъде спряно. Освен това лекарите ще бъдат силно ограничени във времето и ще трябва да извършат сложната операция в рамките на един час.

Канаверо предлага да се направи изключително точен разрез на гръбначния стълб, а след това просто да се направи механично съединяване на главата и тялото. Когато разрезът е прецизен, аксоните от гръбначния мозък на донора и реципиента може да се съединят, а клетъчните мембрани – да се възстановят. Това ще пусне механизма на регенерация в тялото.

Както отбелязва Канаверо, тук може да помогне полиетиленгликол – той се прилага за лечение на увреден гръбначен мозък и възстановяване на нервните връзки при кучета.

Водещи

Най-четени