Шоколад потича от 3D принтера 17.01 | 11:14

Иновацията ще ни произвежда лакомството в домашни условия

От Антония Михайлова

Най-големият производител на сладкарски изделия в света – Hershey, съвместно с фирмата 3D Systems разработва 3D принтер, на който ще могат да се печатат фигури от шоколад.

"Смятаме, че новите технологии, включително печатът с 3D принтер, ще подпомогнат разпространяването на нашата продукция", казва шефът на отдела за изследвания и развитие на Hershey Уилям Папа.

От 3D Systems подчертават, че печатането на шоколад ще направи 3D принтерите по-популярни. Устройството ще работи както и обикновен струен принтер, но вместо с мастило той ще се зарежда с шоколад.

Кога устройството ще бъде пуснато в продажба и колко ще струва, още е неизвестно.

Ако преди 3D принтерите се прилагаха изключително в аерокосмическата, медицинската и автомобилната промишленост, то те вече стават достъпни за всички желаещи и позволяват в домашни условия да се създават най-различни предмети.

Но и идеята за създаването на "продоволствен" 3D принтер не е нова. Още миналата година изобретател представи уникален 3D принтер, способен да печата храна от специална прахова смес, който заинтересува ръководството на НАСА.

Водещи

Най-четени