Ядрените централи могат да произвеждат водород 27.03 | 13:30

Ядрената промишленост притежава потенциала да постави основите на бъдещата „водородна икономиката“

От Георги Георгиев

Дълго търсената технология за създаване на легендарната "водородна икономика" – ера, в която водородното гориво ще замества фосилните горива – всъщност е била пред очите ни вече десетилетия. Това съобщи д-р Ибрахим Камис по време на презентацията си на 243-тата национална среща на Американското химично общество (ACS).

На престижния форум ученият описа по какъв начин топлината от съществуващите реактори в ядрените централи може да се използва за икономически изгодно производство на водород. В бъдеще дори ще се строят специални централи за добив на водородно гориво по тази технология, каза Камис и допълни, че производството на водород по тази схема може да започне още това десетилетие.

Без съмнение подобен добив на екологичния водород може чувствително да намали емисиите от техногенни парникови газове. При горенето си в горивни клетки водородът се свързва с кислород, като в резултат на реакцията се получават единствено топлина и вода, като емисиите на въглероден диоксид са нулеви.

По време на презентацията си Камис каза, че учените и икономистите от Международната агенция по атомна енергия (IAEA) работят интензивно по откриване на начини, по които 453-те ядрени реактора, функциониращи по света днес, могат да бъдат пригодени за производството на водородно гориво.

По-голямата част от добива на водород изисква изгарянето на природен газ или въглища, което увеличава количествата въглероден диоксид в атмосферата. Малка част от производството му идва от по-екологично чистия процес на електролиза – разделянето на водните молекули на водород и кислород под въздействието на електрически ток.

Според Камис ядрените реактори могат да се използват точно за тази цел. Те генерират големи количества топлина в процеса на разпад на ядреното горивото в тях. Тази топлина може да се използва за генериране на електричество посредством пара, която задвижва електрогенератори. Произведеното електричество ще бъде използвано за електролизата на същата тази водна пара.

Този производствен процес ще може да се използва в моментите от денонощието, когато потреблението е ниско и мощностите са слабо натоварени. В бъдеще нови ядрени централи, създадени специално за производството на водород, биха използвали по-ефективни високотемпературни и термохимични процеси, които се разработват в момента от специалистите в IAEA, обяснява Камис.

Водещи

Най-четени