Акад. Георги Марков: Има какво да научим от епохата на социализма 01.02 | 12:35

Не всичко се промени след 1989 г., но не успяхме да оползотворим положителните неща, казва историкът

От iNews.bg

Децата не могат да добият представа за сегашната ситуация в държавата, ако не знаят за събитията от близкото минало. Защото в историята има приемственост между епохите. Това казва историкът акад. Георги Марков в интервю за "Фокус” по повод споровете около новите учебни програми и това дали е достатъчна дистанцията на времето, за да се изучава епохата на социализма. "Това, което ние наричаме преход, произтича от онази епоха 1944 – 1989 г. – и икономиката, и политиката, и културата и науката. Не може да се каже, че след 1989 г. всичко е променено. Има смяна на системата, но има и наследство от онази епоха. Друг е въпросът колко ние го развихме, доколко го загубихме или пропиляхме и защо се случи това. Има още много въпроси, които възникват. Трябва днешното ни състояние да се свърже и с предишната епоха”, казва историкът.

Според думите му, епохата на социализма у нас вече се изследва от българските историци. "Появиха се и значими трудове. Като имаме предвид, че от нейния край изтекоха повече от 26 години, тя би могла да се изучава в средните училища с всичките нейни постижения, недостатъци и престъпления. Има какво да се научи от епохата, без да залитаме в политически крайности и без да се политизира историята с нов знак. Аз съм "за” изучаването на епохата на социализма”, добави акад. Марков.

"Ние сме свързани с близкото минало. Ние оттам сме дошли, оттам произлизаме. Разбирам притесненията на Михаил Миков - той вероятно се опасява, че след като комунизма е обявен за престъпен режим, ще се черногледства и ще се очерня онази епоха”, казва още историкът.

Водещи

Най-четени