За потопа на безхаберието и истинските стопани 08.02 | 15:57

И днес, в Деня на траур, няма начин да не си спомним за 2007 г., за друго наводнение - картините бяха същите

От iNews.bg

От няколко дни България е скована от необичайни студове и снегове. Скована е обаче и от нелепата трагедия в село Бисер от преди три дни. Равносметката е страшна – петима жители на селото са загинали, общо девет са жертвите в областтаФинансово - стойността на щетите от наводнението тепърва предстои да се изчислява.

По всички медии се въртят картини на залети къщи, на потопени дворове и градини, на улици, превърнали се в реки. Там са пониквали цветя, разхождали са се хора, деца, животни.

Повечето от жертвите са възрастни хора, както и статистиката отчита - повечето останали по селата са възрастни – младите са избягали по градовете. Преодоляването на щетите от наводнението ще отнеме месеци, някои от постройките са напълно разрушени и никога няма да могат да се възстановят – това са били домовете на наши сънародници.

А думата "дом" означава освен имот, сграда, вложения, средства, и - стопанисване, грижа, привързаност, отговорност.

И тук няма начин да не се натрапи един въпрос – язовирите също са обекти, постройки. Както за домовете, така и за тях трябва да се полагат грижи, да се наблюдават, проверяват, да се ремонтират. Въобще – да се стопанисват. Както са стопанисвали своите градини, дворове и къщи жителите на село Бисер, нашите съграждани.

И въпреки че районната прокуратура в Харманли вече започна досъдебно производство във връзка със скъсването на язовирната стена, това разследване ще бъде като "след дъжд качулка" за близките на загиналите, както и за пострадалите жители на село Бисер и околността. Защото щетите вече са налични.

Делото ще бъде по член от Наказателния кодекс за причиняване на наводнение по непредпазливост, което е довело до смърт или значителни щети. От прокуратурата посочиха, че освен причините за наводнението ще се установява и евентуалната отговорност на лица, които трябва да упражняват контрол и надзор над безопасността на язовира.

И както стана ясно тепърва ще се установява кой точно е собственик – т.е. стопанин на язовира и на съоръженията. И въпросът, който се натрапва – как причиняването на наводнение по непредпазливост се съвместява с "отговорността". А със стопанисването?

И днес, в Деня на национален траур няма начин да не си спомним и за една друга година – 2007, за едно друго наводнение. Картините бяха същите – залети улици, сринати домове, удавени животни, загинали наши сънародници. Страхът, отчаянието, трагедията бяха същите. Името на населеното място обаче е друго. Помните ли Цар Калоян? От мътните води на микроязовир "Езерче" загинаха седемгодишно момиче, 57-годишен мъж и шест жени - на възраст между 50 и 83 години.

Разследването на случая приключи една година по-късно и то с мнение за прекратяване. Според комплексната хидротехническа експертиза виновни нямаше. Отговорни за случилото се също.

Следите от наводнението в Цар Калоян още са навсякъде в града – той не се е възстановил от преживяното повече от четири години след потопа.

Отговорни, виновни и наказани нямаше и при предишните наводнения – от 2005 година, когато пак бяха залети села, къщи, преливаха диги: язовирите "Огняново" и "Тополница", които заляха Ихтиман, Долни Богров, Челопечене, Калугерово, Лисичово и Динката – във всички тези населени места има домове, стопани, наши сънародници.

И въпреки всички жестове (безспорно те са критично необходими) на даряване и благотворителност за сънародниците ни от Бисер, те би трябвало да са само допълнение към отговорността и стопанисването по принцип, не сега - днес, а целогодишно.

Едва днес, след потопа в село Бисер, е разпоредено да започне пълна проверка на техническото състояние и безопасността на всички язовири и микроязовири в страната, а самият министър Трайков призна, че няма налични толкова специалисти в момента и ще трябва да се търсят още.

Само преди три месеца обаче Сметната палата не завери финансовите отчети на Изпълнителна агенция "Хидромелиорации", тъй като е установена липсата на почти цялата счетоводна база данни, софтуер и хартиени носители за материалните активи на агенцията.

Изчезналата информация е за язовири, сгради, хидромелиоративни системи и съоръжения, диги, корекции на реки и др. Това означава, че дори и да има отговорен стопанин в държавата, той няма и базата данни за това, какво точно трябва да бъде стопанисвано.

Премиерът Борисов предупреди, че наводнения се очакват през пролетта. А пролетта може да дойде само след няколко дни.

Водещи

Най-четени