Калинки тук – калинки там... и един главен прокурор 10.01 | 17:13

Има още фалшиви дипломи, които не стават известни, нито скандално, нито печално

От Елена Коцева

16 митничари са под подозрение, че работят с фалшиви дипломи. Това ще е един от първите случаи, с които ще се заеме положилият днес клетва нов главен прокурор на страната Сотир Цацаров.

В последната година от различни дупки и ниши от държавата изскачат "калинки".

Калинката е симпатично насекомо. Аз лично имам слабост към калинките и ми е мъчно, че в последните две години наименованието на това "същество" се превърна в нарицателно за фалш и измама.

Бившият вече директор на ДФ "Земеделие" Калина Илиева даде името си на явлението. Последваха случаите на кмета на Димитровград Иво Димов, общински съветник от Ямбол, митничари от разни краища на страната. И днес отново митничари.

От време на време се появява информация и за счетоводители с фалшиви дипломи. Като за тази от БАН, успяла да източи 371 хиляди лева преди да я разкрият.

И има още много фалшиви дипломи, които не стават известни, нито скандално, нито печално. Или казано образно - някои калинки са с повече точки, други с по-малко. Но все са калинки, явно.

Едновременно с това в България има 52 акредитирани висши учебни заведения. Може да се види списък на сайта на Министерството на образованието, науката и младежта. Много от колежите и ВУЗ-овете приемат и с тройки, независимо дали с оценка от изпит или с диплома от средно образование. Всяка година дори и престижни учебни заведения обявяват трети и дори четвърти прием за някои свои специалности.

Не знам на кое от двете се дължи точно вълната от фалшиви дипломи – дали на високата летва, поставена от университетите, която не всички (явно) могат да преодолеят и затова си купуват документа, или на тоталното обезценяване на образованието в държава, в която можеш да станеш депутат и без да си завършил университет.

Та, нищо чудно и парламентът да се окаже пълен с калинки. И не само парламентът.

Дали обаче работата на един главен прокурор е да лови калинки. И дали ако се заеме точно с това, работата му няма да се окаже поредният случай с много точки.

Водещи

Най-четени