Матура и за депутатите! 06.07 | 13:51

Защо ако народните представители и правителство могат да си позволят грешки, за децата те да са решаващи?

От iNews.bg

Печатна грешка, допусната през 2008 г. при приемането на поправките в Закона за ВЕИ, е една от причините за бума на зелени централи. Но това е била и причината за шоковото покачване на цените на електроенергията от 1 юли. От 13-те процента, 8% се падат точно на зелената енергия.

От няколко дни плащаме вече по-скъпата електроенергия. И през юли месец е горещо, много горещо. Също толкова студено ще бъде зимата, тъй като едва ли някой очаква цената на тока да падне.

Преди два дена министър Делян Добре раздаде в парламента стенограма от заседание от 30 октомври 2008 г. – времето на управление на тройната коалиция и на предишното Народно събрание.

Именно на тази стенограма се опират и оправданията на управляващите и съответно на председателя на ДКЕВР за скока с 13% на цената на тока.

Предложението през 2008 година е било договорите за преференциално изкупуване на тока от ВЕИ мощности да са 20-годишни. Въпреки че водещият парламентарното заседание забелязва и отбелязва грешката, гласуван е срок от 25 години. Което пък бетонира изгодата на фирмите производители и задължението на НЕК да изкупува на преференциални цени тази енергия. За 25 години – това е четвърт век!

Чисто от икономическа гледна точка този казус е поставяне на определена сфера на бизнес и съответно - на отделни фирми в едно привилегировано положение. С оглед на положителните екологични ефекти, които се постигат с това (и които ние подкрепяме), няма да оборваме дали това решение е правилното. Факт е обаче, че самият министър Добрев призна, че от този казус държавата губи милиарди – колко точно, едва ли може да бъде изчислено.

Всеки един гражданин обаче може да изчисли с колко лева повече ще трябва да плаща месечно. Само за тока, очакваме лавинообразно натрупване на инфлацията.

Въпросът обаче е в оправданията. Печатната грешка е била допусната от предишния парламент и предишното правителство. Ако се погледне разпределението в пленарна зала, с изключение на ГЕРБ всички политически партии са заемали места и в предишния мандат. Т.е. отговорните за "печатната грешка" са отново там.

Оправданието с предходниците на министър Добрев обаче също не звучи адекватно. Защото само след ден ще се навършат 3 години, откакто ГЕРБ спечелиха убедително изборите и откакто са на власт. Изборите бяха само 8-9 месеца след гласуването на въпросната печатна грешка.

Три години са достатъчни за поправяне на всякаква грешка, камо ли печатна. Тя обаче до този момент явно дори не е била забелязана. А ние мислим за поправка...

И на фона на тези разсъждения – една грешка, печатна или не, може да провали един ученик на изпит. Една грешка е достатъчна, за да развали оценката отличен (6), но също така и да свали точките под критичното среден (3). С 3.00 изпитът е взет, но с 2.98 изпитът не е взет, нали?

А тогава няма и диплома...

Та, въпросът е защо ако народните представители и правителство могат да си позволят такива грешки, които струват на нас гражданите, работещите, данъкоплатците милиарди левове, толкова решаващи да са точките, които събират децата ни изпитите?

И имаме ли право да ги съдим, че не се интересуват от матурите?

Водещи

Най-четени