Още сме живи! И какво от това? 22.12 | 09:29

Някой всъщност вярвал ли е, че светът ще свърши просто така?

От Диана Цветкова

Краят на света не настъпи! Някой да се е съмнявал?

Някак очаквано не ни се случи поредният Армагедон, с който ни плашат не за първи път.

Не се появи огромен астероид, който да отнесе Земята, нито огнена комета. И Слънцето не изригна фатално, нито полюсите на планетата рязко си смениха местата, предизвиквайки тотален колапс.

Големият адронен колайдер не избухна... и Северна Корея не взриви света с ядрено оръжие, нито Иран предизвика скоростна война, която да ни затрие всички. И изобщо, не се случи нито една апокалиптична картина, която мнозина умове са в състояние да нарисуват.

Да му мислят онези, които дадоха луди пари да си купуват къщи бункери, или да строят специални убежища дълбоко под земята в дворовете си. Сигурно най-щастливи са онези американски ученици, които "намазаха" по някой друг неучебен ден заради страха от края на света.

И така, Апокалипсисът не настъпи, а гордите наследници на маите заговориха, че всъщност идва нова епоха. Учени в Мексико разясниха теорията си, че просто започва нов голям цикъл, а стотици хора обсадиха югоизточните щати на страната, където са най-големите археологически паметници на маите, за да празнуват новия свят, който, естествено, ще е по-добър, по-красив и изобщо – по.

Да, ама и теорията, че от утре всички дружно ще се променим и ще настане нов световен ред доста куца.

Просто няма как еволюционни процеси, за които са необходими стотици години, да се случат за ден. Изключено.

Друг е въпросът, че човечеството изглежда върви с по-бързи темпове към края си, отколкото към едно чисто и ново начало на по-добър и мирен свят.

21.12.2012 се оказа просто поредната теория за края на света. Такива опасения е имало много назад във времето – всички са чували за библейския Страшен съд, такива опасения е имало например при настъпването на 1000 година от Новата ера. Подобни слухове опитваха да всеят паника и в навечерието на все още близката 2000 година. Ще ги има и занапред

Все пак, не го мислете – край на света ще има. Това поне учените ни го гарантират. Но, ще трябва да почакаме няколко милиарда години, така че няма как да сме свидетели на зрелището.

Затова, както е казал народът – носете си новите дрешки и се наслаждавайте на живота. Пък, когато ни застигне краят – застигне. Важното е как си живял, не как си си отишъл.

Водещи

Най-четени