Смъква ли кръвното нитратната салата със зехтин? 21.05 | 14:13

Ново изследване прибързано повишава надеждите

От Кирил Русев

Меню, в което има често комбиниране на ненаситени мазнини с богати на нитрати зеленолистни зеленчуци (като например зехтин и зелена салата), може да има предпазваща роля в контекста на високото кръвно налягане. Това демонстрират резултатите от едно ново изследване, което хвърля известна светлина върху въпроса защо небезизвестната средиземноморска диета, наред с други позитивни ефекти, намалява и кръвното.

Стандартно под средиземноморска диета се разбира предимно растителен хранителен режим, в който присъстват много източници на поли- и мононенаситени мастни киселини като зехтин, ядки, семена и авокадо, наред с нискокалорични, но богати на хранителни вещества (в това число и смятаните от много хора за вредни нитрати и нитрити) зеленчуци като спанак, целина, цвекло, моркови и др.

Това, което изследването показва, е че при комбинирането на тези две хранителни групи, ненаситените мастни киселини реагират с азотните съединения в зеленчуците, което води формирането на азот съдържащи (или нитрирани) мастни киселини. За съжаление ефектът на тези мастни киселини засега е изследван единствено в животински модел - при лабораторни гризачи. Предполага се, че те потискат действието на един ензим, известен като епоксид хидролаза, който отговаря за регулацията на налягането в кръвоносните съдове. Това ще рече, че резултатите от опита не могат и не трябва да бъдат третирани като неоспоримо валидни и за хората.

За провеждането му са подбрани две групи гризачи - едните са генетично модифицирани, така че при тях действието на епоксид хидролаза да не може да бъде потиснато. При тях се наблюдава постоянно завишено кръвно налягане, независимо от диетата, богата на азот съдържащи мастни киселини. За сметка на това, при нормалните гризачи същата тази диета води до понижаване на кръвното налягане.

Това кара авторите на изследването да заключат, че защитният ефект на средиземноморската диета, при която има комбиниране на ненаситени мазнини и зеленчуци с високо съдържание на нитрати и нитрити, се дължи поне отчасти на азот съдържащите мастни киселини, които потискат разтворимата епоксид хидролаза и по този начин водят до намаляване на кръвното налягане.

Разбира се, още веднъж сме длъжни да подчертаем, че между третирането на гризачи с високи дози от едно съединение и храненето на хора със зеленчуци и мазнини (които в комбинация могат да доведат до формирането на въпросното съединение) има значителна разлика. Ето защо резултатите от изследването следва да бъдат разглеждани като една стъпка към откриването на истината, а не като предписание за здравословен начин на живот и окончателен отговор на въпроса "Защо средиземноморската диета е толкова полезна?"

Един от авторите на изследването е доста по-категоричен, казвайки в интервю, че "откритията на нашето изследване помагат да се обясни защо науката непрекъснато демонстрира, че средиземноморската диета, богата на студенопресован зехтин или ядки, може да намали инцидентността на сърдечносъдови проблеми като инсулт, сърдечна недостатъчност и инфаркт."

Ние пък напомняме, че независимо от чисто биохимичните им качества, зехтинът и ядките си остават висококалорични храни, чиято неограничена и безогледна консумация лесно може да доведе до напълняване, а това, от своя страна, е един от основните рискови фактори за възникване на изброените по-горе сърдечносъдови проблеми.

Rebecca L. Charles, Olena Rudyk, Oleksandra Prysyazhna, Alisa Kamynina, Jun Yang, Christophe Morisseau, Bruce D. Hammock, Bruce A. Freeman, and Philip Eaton. Protection from hypertension in mice by the Mediterranean diet is mediated by nitro fatty acid inhibition of soluble epoxide hydrolase. PNAS, May 2014 DOI: 10.1073/pnas.1402965111

Водещи

Най-четени