Сноудън към ЕС: Напълно сте капитулирали пред САЩ! 04.02 | 14:52

Бившият американски разузнавач коментира новото споразумение за обмен на лични данни

От iNews.bg

Вчера стана ясно, че Съединените щати и Европейският съюз са постигнали споразумението за новите правила, по които ще се осъществява обменът на лични данни. Става въпрос за граждани и фирми.

В тази връзка коментар дойде съвсем очаквано от бившия американски разузнавач Едуард Сноудън. "Европейският съюз напълно капитулира по отношение на личната неприкосновеност на гражданите си. Интересното е, че в ръцете си държаха всички карти".

Regnum припомня, че през септември 2015 година бе съобщено, че ЕС ще промени правилата, по които се обменят данни за гражданите на ЕС с американските компании.

Според споразумението от 2000 година между ЕС, САЩ и Швейцария, американците ще защитават личните данни на европейците според стандартите, проекти от европейския пакт. Само че през 2013 година Едуард Сноудън оповести информация, според която американската Агенция за национална сигурност (АНС) е следила както граждани на ЕС, така и европейски лидери.

Тогава Ангела Меркел беше посочена като един от европейските политици, която американците следят. Самата тя определи това като "недопустимо".

Водещи

Най-четени