Щастието на кокошките е уредено. Дали на ред са децата? 04.06 | 17:45

Не се ли радваме прекалено много на щастливи кокошки и все по-малко на щастливи деца?

От iNews.bg

Днес цяла България беше потресена и развълнувана от една новина – вече всички кокошки в страната трябва да са щастливи!

И са щастливи, потвърди министър Мирослав Найденов, тъй като всички птицеферми вече били покрили изискванията на Европейската комисия за хуманно отглеждане на кокошките.

Помните ли първите реклами от преди няколко години – яйца от щастливи кокошки на картонените кутии по рафтовете в магазина? Предизвикваха повече от смях и закачки, но от тези, които можеха да си позволят цената.

Само преди два месеца по Великден основната тема беше цената на яйцата (и на агнешкото, разбира се). Покрай тези цени сякаш забравихме смисъла и личното отнасяне на празника на Възкресението. И това бяха цените на яйца от не-щастливи кокошки. Какво ли вълнение ще настане сега, не само покрай цените...

Нямам нищо против щастието на кокошките. Не съм вегетарианец, но съм любител на животните и определено държа на хуманното отношение към тях. Да, правя разлика между кокошки (които консумирам) и кучета (които отглеждам и обичам).

И съм напълно съгласна – нека кокошките, и не само кокошките, но и телетата, кравите, овцете и т.н. да се отглеждат в прилични условия, макар и да са предназначени да се превърнат в храна за човека.

Но натрапчиво след разпръскването на радостната новина от Министерството на земеделието и храните за живота и добруването на 2,33 млн. щастливи кокошки се настани въпросът – а колко са децата в България. И дали България може да се похвали с 2.33 милиона щастливи деца.

По данни на НСИ от последното преброяване миналата година населението на страната е 7 364 570 души. Под 15-годишна възраст са били 13,2%, т.е. 972 123 хиляди.

При всяко едно положение децата не са колкото кокошките, а и не искам да ги сравнявам директно заради морални и етични норми.

Това, което ми се е набило в главата това са процентите и съотношенията.

Според данни на националната статистика 36 000 български деца на възраст от 0 до 3 години нямат достъп до медицински грижи. Данните ги изнесе организацията УНИЦЕФ.

Според Евростат 44.6% от децата в България са в риск от бедност и социално изключване. Това означава 433 566 деца се намират и в момента в риск.

На фона на 100% щастливи кокошки. 

Иначе – не отричам, новината, че българските потребители ще се хранят с по-качествени месо и яйца – това е добра новина. Добра новина е и че на страната ни няма да бъдат наложени санкции за неизпълнение на изискванията за отглеждане на кокошки. Добра новина е, че все пак нещо е направено. Добра новина е, че са изпълнени някакви изисквания и то навреме.

Но някак си не се ли радваме прекалено много на щастливи кокошки и все по-малко на щастливи деца?

И не чакаме ли Европейският съюз да въведе специални условия за отглеждане на деца и да ни заплаши със санкции?

Иска ми се да чуя новина не за 2.33 млн. щастливи кокошки, а за 2.33 млн. щастливи деца. 

Водещи

Най-четени