Вальо Бореца ще лежи 5 години за рекет и закана за убийство 19.10 | 17:00

Той ще изтърпи наказанието при първоначален строг режим, реши Специализираният съд

От Диана Цветкова

Валентин Янев – Вальо Бореца бе осъден на 5 години затвор по дело за изнудване и заплаха за убийство.

Янев ще излежи присъдата си при първоначален строг режим и освен това трябва да плати глоба в размер на 5000 лева, реши Специализираният наказателен съд.

Валентин Янев бе арестуван по обвиненията за рекет и заплаха за убийство през този януари в рамките на спецоперация Р.А.Л.И.Ц.А.

Тогава креативността на МВР при избора на име за полицейската акция получи остри критики от Съюза на съдиите в България, защото отговаря на малкото име на съдията, освободила Бореца под домашен арест по друго обвинение. Версията на силовото министерство обаче бе, че името е съкращение от думите рекет, алчност, лицемерие, изнудване, цинизъм и анархия.

Валентин Янев е сочен и за "мозъка" на бандата за отвличания "Наглите" и се смята, че е замесен в убийството на Иван Пайнавелов от групата. Доказателства за това обаче не бяха събрани и той така и не седна на подсъдимата скамейка с останалите задържани за отвличания.

Днешното решение на съда може да бъде обжалвано или протестирано в 15-дневен срок пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Водещи

Най-четени