Над 106 кг сребърни слитъци задържаха на Малко Търново 22.08 | 16:59

Те са открити в тайници на джип, с румънска регистрация

От Кремена Бедерева

Първият удар днес е на граничния митнически пункт в Малко Търново, където са иззети 106,862 кг контрабандни сребърни слитъци. Нелегална валута в долари и руски рубли на стойност над 50 000 лева и 840 кутии /16 800 къса/ контрабандни цигари без акцизен бандерол са иззети по същото време от два кораба в Бургас при митнически проверки. 

Това съобщават от пресцентъра на Агенция "Митници".

Иззетите на МП Малко Търново 106,862 кг. контрабандни слитъци е трябвало да бъдат пренесени нелегално в Турция. Те са открити в тайници на джип, с румънска регистрация. Автомобилът е селектиран и проверен в специално оборудваното митническо хале на пункта. Контрабандните слитъци от бял метал са били укрити в тайници в багажника на автомобила, в кутия от компютър, под стелките на шофьорското място.

По първоначални данни, задържаните 24 слитъка са от сребро. Предстои експертиза на метала. Пратката вероятно е била предназначена за изкупуване на черния пазар в Турция с цел претопяване и производство на сребърни накити. Иззетото контрабандно сребро и автомобилът, с който е извършено престъплението, се отнемат в полза на държавата.

Срещу шофьора на автомобила, румънски гражданин с инициали G. B., е образувано досъдебно производство за престъпление по чл. 242 от НК, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас. Работата по случая продължава. 

Контрабандната валута пък е иззета днес при митническа проверка на кораба под руски флаг "Риройл 3” на нефтен терминал "Росенец”. В капитанската каюта на кораба са открити 27 300 долара и 269 710 рубли с левова равностойност над 50 000 лева. Валутата не е била декларирана нито в капитанската декларация, нито в екипажния списък. Освен укритата валута, в капитанската каюта са намерени също и 340 кутии контрабандни цигари без акцизен бандерол.

Срещу капитана на кораба, руски гражданин с инициали С. Б., е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор от Митница Бургас. Предстои да бъде установено с каква цел се е пренасяла контрабандната валута и за кого е била предназначена.

Други 500 кутии контрабандни цигари без бандерол са иззети при митническа проверка на кораба "Наргис” на Пристанище Бургас. Цигарите са били укрити в тайници по палубата на кораба, плаващ под флага на Република Того. Съставен е акт за митническо нарушение срещу капитана на кораба, сирийски гражданин с инициали С. А. 

Независимо от изключително натоварения летен сезон и засиления туристически трафик, митническият контрол по външните митнически граници на ЕС е засилен двойно, което доказват и направените разкрития само в рамките на няколко часа, както и през последните седмици и месеци, коментират служители на Митница Бургас.

Над 170 кг контрабандно сребро за претопяване в Турция е иззето само последния месец от митническите служители на Малко Търново. Други 63,150 кг сребърни слитъци и монети бяха открити наскоро също в румънски автомобил при щателна митническа проверка.

Водещи

Най-четени