„Бургас и морето“ класира любимите песни за море 13.06 | 17:35

За 30-тото си юбилейно издание фестивалът попита публиката кои песни харесва най-много

От Олга Андреева

Над 3000 души са дали гласа си за най-любимата песен от фестивала "Бургас и морето", който тази година отбелязва 30-тото си юбилейно издание.

Почитателите на емблематичния за Бургас фестивал са дали своя глас при избор на 10-те най-любими песни на публиката, които ще прозвучат отново на 30-тото юбилейно издание на конкурса, което ще се проведе по традиция на 28 юли в Летния театър.

Песента "Ах, морето", изпълнена от Тони Димитрова, се нареди на първо място сред предпочитанията на публиката. Тя е създадена през 1996 г. по музика на Стефан Маринов и текст на Иван Ненков и спечели трета награда на фестивала.

Освен това се превърна в своеобразна емблема за своята изпълнителка и даде много успешен старт на кариерата ѝ.

"Помниш ли, море" на Кичка Бодурова и "Лятото" на Пламен Ставрев заеха съответно второ и трето място във фенкласацията на песенния фестивал, посочват от Община Бургас. В памет на Пламен Ставрев ще бъде направена китка от песните, с които той е участвал на "Бургас и морето" през годините.

В нея ще влезе и "наградената" с бронз от гласувалите песен по музика на Гриша Трифонов, текст на Иван Вълев и аранжимент на Пламен Ставрев и Руслан Карагьозов "Лятото".

Останалите любими на публиката мелодии, които ще прозвучат отново в юбилейното издание на "Бургас и морето", са:

"Момчето, което говори с морето" – Панайот Панайотов

"Разказвай ми" – Тоника

"Имало в Бургас" – дует "Домино"

"Моето мъжко момиче" – Маргарита Хранова и Стефан Данаилов

"Сбогом, мое море" – Катя Филипова

"Пепел е любовта" – Ваня Костова

"Моряци" – Стефка Берова и Йордан Марчинков

"Разкажи ми твоя сън" – Роси Ганева и Мирослав Мирчев

Поради факта, че на един изпълнител са класирани повече от една песен, съответният певец ще изпълни само песента, събрала най-висок брой точки.

Още една изненада очаква почитателите на фестивала. По повод 80-годишнината на композитора Тончо Русев в юбилейното издание на фестивала ще прозвучат едни от най-обичаните и популярни негови песни.

Подготовката за фестивала тече с пълна сила и до няколко дни ще са ясни и песните-финалисти в конкурсната програма.

Водещи

Най-четени