„Вампирът“ вече е в София, няма страшно 11.06 | 10:51

От музея успокояват, че „вампирът“ е обезопасен още през Средните векове

От Олга Андреева

След големия шум около откритите "вампири" в Бургас, които успяха да впечатлят и световната общественост, единият от тях вече е пристигнал в София.

До дни той ще бъде изложен в сградата на Националния исторически музей в специална витрина.

От музея с шеговит тон съобщават, че при засилени мерки за сигурност и за голямо облекчение на "созополските бабички" скелетът на вампира е бил пренесен в неделя в НИМ.

Там той ще бъде изследван от антрополога проф. Йордан Йорданов, след което ще бъде обеззаразен и подреден в специална витрина.

Най-вероятно за идващия уикенд посетителите на музея ще могат да видят "това странно свидетелство за вярванията и суеверията на нашите предци", както пояснява директорът на НИМ Божидар Димитров.

Той успокоява столичани, които се страхуват вампирът да не донесе нещастия на София и на гражданите ѝ, че той е обезопасен чрез пробождането с железен кол още през Средните векове и в този смисъл "е по-малко опасен и от утилизиран снаряд".

Припомняме, че т. нар. вампири са хора, които приживе са смятани за лоши и за да продължат да тормозят хората и след смъртта си, са били пробождани с тежък предмет, който да ги затиска към земята символично.

В Националния исторически музей са постъпили искания от продуценти от ББС– История и РТВ Русия за заснемане на телевизионни филми за находката.

Водещи

Най-четени