Вижте тракийските съкровища от Мезек 18.04 | 09:44

Изложбата съчетава древна история и иновации

От Филипа Тодева

В Българската академия на науките, ще бъде представена изложбата "Холограми на съкровищата от Тракийската гробница при с. Мезек”. Официалното откриване е от 11:00 часа, в присъствието на председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров.

Експозицията представя холографски копия на намерените през 1931 г. предмети от Тракийската гробница край село Мезек. Те датират от ІV-ІІІ в.пр. Хр. Оригиналите се пазят в музея на Националния археологически институт на БАН, който ги предоставя за холографиране.

Холографските копия ще бъдат поставени в тяхната автентична среда – "дромуса” (коридора на гробницата). На практика, такава експозиция, се прави за първи път в световната практика.

Холограмите са изработени от създадената към Института по оптически материали и технологии "Акад. Й. Малиновски” (ИОМТ) на БАН фирма "ХОЛОБУЛ” ООД, за приложение на научни разработки, в съвместен проект с община Свиленград "С богатството на миналото към атрактивно бъдеще”, финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013г. на Европейския съюз.

Колекцията, която се представя на изложбата, се състои от 14 холограми, създадени по метода на руския учен акад. Юрий Денисюк. Използвана е нанокомпозитна холографска емулсия, създадена в бившата Централна лаборатория по оптичен запис и обработка на информацията – сега част от ИОМТ.

Представянето на холографски копия на артефактите, открити в българските земи, дава възможност за популяризиране на богатото ни културно-историческо наследство и съхраняване за поколенията.

Изложбата е посветена на 90-годишнината от рождението на акад. Йордан Малиновски, патрон на ИОМТ.

Водещи

Най-четени