“Какво става?“, ни пита Георги Мамалев 30.09 | 09:11

В интимната обстановка на Студио 5 актьорът се превъплъти в седем различни роли в новото си представление

От Гергана Златкова

Петък вечер. Приглушена светлина, уютна атмосфера и хора, изпълнили до краен предел столичния клуб Студио 5. Защото, точно в седем, на сцената, трябваше да се появи Георги Мамалев – един от българските актьори, които нямат нужда от предствяне. И той за пореден път доказа класата си.

С леко закъснение, което не изнерви, а напротив – засили любопитството на публиката, 60-годишният актьор се появи по-енергичен от всякога. И представлението, озаглавено "Какво става" започна.

Това е вторият моноспектакъл на Мамалев. Предишният - "Разбираш ли ме правилно" - се задържа на сцената близо 10 години и, по думи на самия артист, е можело да бъде игран и още. Но желанието му било да подари на зрителите нов букет от седем атрактивни образа, изиграни в типичния му стил – смешни и гротескни, актуални и разпознаваеми. И се случи точно това.

Моноспектакълът започна с обръщение към гостите - призив, да изключат мобилните си телефони. За да се почувства всеки, който не го е направил още по-неудобно, първият от образите, в който се превъплати Мамалев беше на човек, обсебен от мобилния си телефон. Тази зависимост от техниката, граничеща на моменти с абсурд, беше подкрепена от множество вицове и истории.

По време на всяка от седемте роли, в които се превъплати Мамалев, зад него, на специална видео стена, се прожектираха снимки от личния архив на актьора, което засилваше чувството, че за него това не е просто поредния спектакъл. По скоро е лична изповед, продиктувана от желанието да покаже по смешен и забавен начин наболели в обществото ни проблеми. И определено подходът му се оказа правилен.

Следващите три образа, които ни представи спектакъла, пробудиха в публиката много въпроси за заобикалящата ни действителност. А именно - мъжът, обсебен от новините, иманярът, който "единствен милее за родината" и лекарят, смачкан от здравните реформи.

Към средата на вечерта, с мъка в Студио 5 дойде и измъченият, огромен преяждащ герой на нашето време, който и в бизнеса, и в политиката, и в опозиция, и на власт "изяжда" каквото според него става за ядене, тоест всичко. Защото го прави за хората. И защото "Може и да не успееш да изядеш целия свят, но можеш поне да опиташ".

На сцената дотича и футболният запалянко на отбора "Ужас" Мамарчево, който разказа за възхода и падението на любимия си отбор, както и за мачовете на тима със звезди от ранга на Бекъм и Роналдо.

В края на представлението, публиката стана съпричастна с пациента, който е лекуван от седем доктори и въпреки това оздравява. И дори медицината е безсилна да го спре.

И с това всичко можеше и да приключи. Ако желанието, както на публиката, така и на самия Мамалев, беше то да продължи. 10-минутен етюд от предишния моноспектакъл на артиста " Разбираш ли ме правилно" даде край на вечерта, въпреки явното нежелание от страна на двете страни. Но всичко хубаво си има край. Един факт обаче остава неоспорим – тези, които избраха в петъчната вечер да посетят Студио 5 и спектакъла "Какво става" определено не сбъркаха.

"Какво става"

Сценарий: Весел Цанков и Георги Мамалев. Режисжьор:Владлен Александров

Следващата дата на представлението е 13 октомври, като мястото остава непроменено.


Водещи

Най-четени