„Квадрат 500“ ще представи в Загреб творбите, които може да се видят в София 06.02 | 13:47

Българският „Лувър“ ще се бори в хърватската столица за наградата EMYA

От iNews.bg

Експозиция на "Квадрат 500", включваща около 2000 картини и скулптури на български художници и автори от цял свят, ще бъде презентирана в хърватската столица Загреб по време на церемонията за присъждане на наградата "Европейски музей на годината" за 2017 г. Чрез представянето, което ще направи Националната художествена галерия, тя ще се бори и за приза "Европейски музей на годината".

Престижната годишна награда EMYA (European Museum of the Year Award) е учредена от Европейския музеен форум (EMF) към Европейския съвет през 1977 г. Номинираните кандидати за отличието "Европейски музей на 2017", сред които е и Националната галерия, са музеи от цяла Европа, оригинални в своето представяне.

1854197

Статуетката "Яйце", изработена от Хенри Мур, се дава за една година на новооткрити или преустроени музеи, които допринасят за европейската култура с иновативно представяне на колекциите си.

1854195

Наградата EMYA се счита за най-престижното музейно отличие. Церемонията тази година ще се състои от 3 до 6 май в Загреб. Националната галерия ще покаже в своята презентация произведения на българското изкуство и на творци от Европа, Азия, Америка и Африка.  

Водещи

Най-четени