„Най-мрачният час“ с цели 6 номинации за „Оскар“ 24.01 | 15:26

Изненадващо филмът „Бягай!“ се бори за статуетка в 4 категории

От iNews.bg

Вчера станаха ясни номинациите за 90-ите награди "Оскар". Сред безспорните претенденти се нареди "Най-мрачният час" с амбиция за шест от статуетките. Соченият от всички за фаворит Гари Олдман не беше подминат от Академията и получи номинация за главна мъжка роля за брилянтното си превъплъщение в ролята на Уинстън Чърчил. Филмът беше номиниран още за най-добър филм, както и за кинематография, костюми и прически, дизайн на продукцията и дизайн на костюмите.

Сред номинациите се отличава името на Арън Соркин, който ще се бори за заветната статуетка на 4 март в категорията най-добър адаптиран сценарий за филма, превърнал се и в негов режисьорски дебют – "Принцесата на покера" (Molly’s Game), чиято премиера в България ще бъде на 23 февруари.

"Междузвездни войни: Последните джедаи" също обра няколко номинации в категориите за оригинална музика на Джон Уилямс, звук, монтаж на звукови ефекти и най-добри визуални ефекти. Сред номинираните се забелязва и "Красавицата и звяра", който ще се бори с "Най-мрачният час" в категориите за най-ефектни костюми и дизайн на продукцията. В категорията за най-добри костюми е и "Довереникът на кралицата", който има номинация и за най-добри коси и прически.

Сред изненадите на тези номинации е "Бягай!". Филмът е номиниран в категориите за най-добър филм, най-добър оригинален сценарий, най-добър режисьор, а Даниел Калуя - за най-добър актьор в главна мъжка роля.  

"Тайната на Коко" беше номиниран за най-добър анимационен филм и най-добра оригинална песен.

 

Вече можете да следите репертоара на Форум Филм България на специално създаденото приложение във Фейсбук, където е публикувана подробна информация за премиерни дати, актьорски състав, синопсис, формати и категория на филма, трейлър и официален постер ТУК. Поместената информация е до края на 2022 година, а за удобство в секцията всички заглавия филмите са подредени в табличен вид.

Водещи

Най-четени