„Симон Ботанегра“ за първи път от 30 години на сцена в столицата 30.01 | 09:34

Представлението ще се състои на 2 февруари в Софийската опера

От iNews.bg

Прочутата опера  "Симон Боканегра" от Верди не е поставяна от 30 години на сцената на Софийската опера. Преди два месеца, на 17 ноември се състоя нейната премиера в първия ни оперен театър. Поради големия интерес на приятелите на Операта към творбата, тя ще се играе отново на 2 февруари. В ролята на Симон Боканегра гостува румънския певец от световна класа Василе Кишиу.   Той е баритон с изумителни качества. Щатен солист е на Националната опера в Букурещ. Симон Боканегра е любимата му роля. С нея е дебютирал на международния оперен фестивал в унгарския град Сегед. Според него Симоне е сложен и трагичен образ, патриот, който става жертва на заговор. Целта на Василе Кишиу е да влезе в кожата на Боканегра и да се слее с него.

В ролята на Якопо Фиеску почитателите на оперното изкуство ще видят известния бас Светозар Рангелов, а в ролята на Мария - младото  сопрано Лилия Кехайова, която изпълни блестящо ролята на Яна от операта "Янините девет братя" на Любомир Пипков.

Сюжетът на "Симон Боканегра" разказва история, чието действие се развива в Италия през  XIV век, в която главните герои са двама мъже, станали смъртни врагове. Съперници, заради любовта между смелия корсар и бъдещ управник на Генуа – Симон Боканегра и Мария, дъщеря на благородника  и управляващ Якопо Фиеско, който не е съгласен съюзът между Боканегра и Мария да продължи да съществува. В сложните им взаимоотношения, които се обтягат допълнително и от политически противоречия, се намесва и появата на извънбрачното дете на Симон и Мария – Амелия. Четвърт век по-късно тя  се превръща в единствената жена, способна да разреши конфликта между своя баща и дядо.

"Симон Боканегра" е история за помирението, любовта, човешката омраза и политическите скандали, разказани по уникален начин от солистите, хора, оркестъра и балета на Софийската опера. 

В "Симон Боканегра" на 2 февруари участват:

Симон Боканегра: Василе Кишиу

Мария Боканегра (Амелия Грималди): Лилия Кехайова

Якопо Фиеско: Светозар Рангелов

Габриеле Адорно: Даниел Дамянов

Паоло Албиани: Илия Илиев

Пиетро: Стефан Димитров

Капитан на стрелците: Ангел Антонов

Прислужница на Амелия: Александрина Стоянова-Андреева

 

Хор и Оркестър на Софийската опера и балет

 

Диригент: Жорж Димитров

Режисьор: Арабела Танасе, Румъния

Художник: Расван Драганеску, Румъния

Диригент на Хора: Виолета Димитрова

Асистент-режисьор: Вера Белева

Помощник-режисьори: Стефка Георгиева, Сузана Шомова

Концертмайстори: Мария Евстатиева, Людмил Ненчев

Корепетитори: Йоланта Смолянова, Милен Станев, Пелагия Чернева, Юрий Илинов, Светлана Ананиевска Превод и субтитри: Анита Дафинска

"Симон Боканегра" със сигурност не е "лесна" творба, както пишат музикалните критици, но операта  на Верди възнаграждава публиката, защото ни показва един композитор, успял да усъвършенства изкуството си, в зенита на своята сила.

Водещи