112 години от рождението на Емилиян Станев 28.02 | 13:16

Годишнината ще бъде отбелязана в читалнята на Регионална народна библиотека "Петко Р. Славейков" – Велико Търново

От iNews

На 28 февруари тази година се навършват 112 години от рождението на големия български писател Емилиян Станев.

Емилиян Станев е литературният псевдоним на Никола Стоянов Станев. Той е автор на емблематични повести и романи, сред които – "Крадецът на праскови", "Иван Кондарев", "Антихрист", "Търновската царица" и др. Освен автор на романи и повести, той пише и произведения за деца и юноши.

Годишнината ще бъде отбелязана в читалнята на Регионална народна библиотека "Петко Р. Славейков" – Велико Търново с представяне на книгата "Забравени и незабравими" на д-р Радка Пенчева, дългогодишен уредник на къща музей "Емилиян Станев" към Националния литературен музей. Първата част от изследването, което съдържа неизвестни факти за български писатели и техните творби, е посветена на Емилиян Станев, а втората – на автори, останали забравени през годините. Книгата ще представи доц. Владимир Донев.

Емилиян Станев е роден на 28 февруари 1907 г. в Търново. Прекарва детството си основно там и в град Елена. От малък баща му го води със себе си на лов из Еленския балкан, което намира отражение още в ранните му творчески изяви. В София известно време изучава живопис при проф. Цено Тодоров, записва финанси в Свободния университет (днес УНСС), но призванието му е да бъде писател.

Водещи

Най-четени