2011 г. с рекорден брой продажби на творби на автори от XX век 27.09 | 20:48

Джаксън Полак надмина собствения си рекорд за цена на картина

От Елена Кирилова

"Резултатите от провелия се през май аукцион на Christie’s за следвоенно съвременно изкуство попълни челните класации с нови 21 световни рекорда”, разкри днес (27 септември) собственикът на Музейната галерия за модерно изкуство Деница Атанасова-Гергова.

Картината на Марк Ротко "Оранжево, червено, жълто” е получила най-висока цена 77,5 млн. долара.

Джаксън Полак успя да надмине почти двойно собствения си рекорд за най-скъпо продавана картина. Неговото платно "Номер 28” от 1951 г. беше продадено за 20,5 млн. долара тази година. Това нареди творбата на пето място сред най-скъпо продадените абстрактни картини.

Предишният рекорд на Полак е за произведението "Номер 12”, което беше продадено за невероятна сума през 2004 г.

Сериозно раздвижване на пазара на картини на Хуан Миро се забелязва напоследък, поясни Деница Атанасова-Гергова. По думите й това се дължи на голямата му изложба в Tate Modern през пролетта. Благодарение на това каталонския художник печели трето, пето и десето място в класацията на най-скъпо продадените съвременни творби.

Гергова подчерта, че въпреки огромните промени в пазара, модерното изкуство продължава да е най-сигурният и устойчив сегмент от световния арт пазар. Това се доказва и от рекордния брой продадени произведения на автори от XX век през 2011 г. Общият им брой е над 164 хил. творби. Това са 52% от общия брой аукционни продажби.

Отличават се имената на Пабло Пикасо, Анди Уорхол , Густав Климт и други.

Водещи

Най-четени