6 часа музика в последната неделя на фестивала „София диша“ 30.08 | 15:06

От 16.00 до 22.00 часа днес много групи и изпълнители ще изнесат безплатни концерти

От iNews.bg

Последната неделя на "София диша” ще е посветена на музиката и ще продължи с концерти на няколко места в столицата от 16.00 до 22.00 часа. Това съобщиха организаторите на летния градски фестивал, който се провежда за поредна година в рамките на пет поредни недели.

Селекцията на градския фестивал залага на авангарда и ще представи младите музикални таланти. Мястото е ул. "Оборище” между бул. "Евлоги и Христо Георгиеви” и ул. "Сан Стефано”.

За втора поредна година "Оборище” ще се превърне в музикална улица, а селекцията ще представи талантливи и работещи млади музиканти, които не са избрали бързия път към славата чрез комерсиализация и посредствено разгръщане на музикалните си способности, а усъвършенстват индивидуалните си стилове и похвати чрез отдаденост и професионализъм.

Начало на концертите на Голямата градска сцена от 16.00 часа ще започне с Константин Кучев, певец и композитор на театрална музика, завършил НМА "Панчо Владигеров” със специалност "Поп и джаз пеене”.

Кунчев ще представи "Разходка по луната” - интерактивен музикален пърформанс, който активно включва публиката в творческия процес по създаване на песен, приказка или… космически кораб. Резултатът ще бъде сюрреалистично пътешествие – обещава музикантът.

Щафетата ще поеме групата Clavexperience от 17:00 часа. Павел Терзийски (вокали, бийт бокс) и Димитър Горчаков (клавири) ще преминат през Dub, Reggae, Drum and bass, Dubstep и джаз.

Музиката на международната формация The Bedlam Club, базирана в София и състояща се от клавишни, контрабас, барабани и перкусия, пък ще представи electro punk jazz от 18:00 часа. От 20:00 часа ще започват The Science - колаборация между електрониката на Мартин Ставрев (Soulslept) и вокала на Нино Гомес (Brujeria). Музиката им е иновативна и в нея могат да се усетят влияния от стиловете дъбстеп, трип хоп, IDM, които постепенно и устремно се налагат като една от най-силните модерни лайв формации в България.

Отделно от Голямата сцена по време на фестивала ще се представят "Вокализирай това”, които в обособено пространство на улицата ще пеят, импровизират и записват музика заедно с публиката.

Театралният проект Театър Азарян към Националния дворец на културата (НДК) ще участва, по време на "София Диша", с акция за събиране на стари обувки, които ще бъдат използвани при оформлението на интериора на фоайето към новата театрална зала по идея на сценографа Никола Тороманов – Фичо. Идеята е свързана с биографията на режисьора Крикор Азарян, който навремето е работил като обущар.

Darik Storytelling Point ще представя умението на медията да разказва истории - водещ от радиото ще приканва хората да седнат в креслото му и да изслушат 10-секундна история.

"Корейският кът" официално отвори врати през март 2015 г. и е най-новата чуждоезикова читалня на Столична библиотека. С богата колекция от книги, електронни ресурси и технически възможности ... ще представи импровизирана читалня с възможност за изработване на различни предмети от традиционната корейска хартия – "ханджи".

По време на фестивала ще се представят и от най-големия независим български портал за dance музика – bassline.bg. Според авторите му мисията на dance музиката е да обединява хората и да възпитава в любов и приемственост към ближния, която още от самото си зараждане проповядва идеологията за мир, любов, обединение и уважение.

 

"Добрата музика не се нуждае от лъскави клубове или каквито й да било специални ефекти. Добрата музика просто те кара да танцуваш", казват от независимия денс портал.  

Водещи

Най-четени