Александрина Пендачанска и Людмил Ангелов откриват "Аполония" 01.08 | 14:13

Оперната певица има няколко участия в рамките на събитието

От Елена Кирилова

Певицата Александрина Пендачанска и пианистът Людмил Ангелов ще открият 28-то издание на "Аполония” на сцената на амфитеатъра в центъра на Созопол, съобщават на сайта на събитието.

Пендачанска, която е една от най-изявените оперни певици в света, ще зарадва българската публика с участието си, тъй като рядко се изявява пред сънародниците си. Тя ще изпълни песни от Волфганг Амадеус Моцарт, Рихард Вагнер, Рейналдо Хан, Клод Дебюси и Франсис Пуленк.

Людмил Ангелов ще й акомпанира, а сам ще изпълни пиеси от Фредерик Шопен. Все пак двамата музиканти успяха да се качат заедно на една сцена преди месеци половина и то в София. Тогава те изпълниха концертна ария от Моцарт на концерт в чест на 80-годишнината на диригента Михаил Ангелов.

Сега очакването е още по-голямо, защото синът на Михаил Ангелов - големият пианист Людмил, българската публика вижда и чува сравнително често, докато доведена дъщеря на маестрото - Александрина много рядко успява да вмести родната сцена в натоварения си световен график.

Пендачанска не за първи път ще участва на "Аполония”. Първото й гостуване бе през 1989 г., след завършването й на Софийското музикално училище. Втората й поява на тази сцена бе десет годи по-късно, когато пя със съпровод на Плевенската филхармония.

Людмил Ангелов пък е един от редовните участници в събитието още от 80-те години. Той е първият носител на учредената през 1999 г. от Фондация "Аполония" награда АПОЛОН ТОКСОФОРОС, която се присъжда всяка година при откриването на Празниците на изкуствата за изключителен принос в развитието на българската култура и представянето й зад граница.

Александрина Пендачанска ще бъде център на вниманието и през следващата вечер от 22.30 ч. в читалище "Отец Паисий”. Тогава нейният съпруг Найо Тицин ще покаже документалния си филм "Лице в лице с Агрипина”, в който певицата играе главната роля.

На 1 септември Пендачанска ще има участие от 11 ч., когато ще бъдат открити първите по рода си за "Аполония” срещи със звезди, наречени "Цената на успеха”. В рамките на един час зрителите ще могат да зададат своите въпроси до знаменитото българско сопрано. Срещата ще е в заседателната зала на Общинския съвет.

Водещи

Най-четени