Античност и съвремие се преплитат в сърцето на София 29.08 | 20:57

Археологически ценности ще разглеждаме в метростанция Сердика II

От Мартина Панайотова

Само два дни остават до дългоочакваното откриване на втория метродиаметър в София. Това бе и повод за представянето пред отбрани гости на подредена в метростанция Сердика II изложба. Експозицията е свързана с историята на София и ще бъде официално открита в този петък (31 август) заедно с новата метростанция.

Културни находки от дълбока древност са подредени и изложени в 12 витрини, сред които хората ще могат да се разхождат и да разглеждат археологическите ценности на града.

Сред експонатите могат да се видят например първите керамични съдове, които са правени не с грънчарско колело, а изцяло на ръка. Малко известен факт е, че керамиката се е разпространила в Европа от Балканите.

Събитието уважиха кметът на София Йорданка Фандъкова и нейни колеги. Тя коментира, че този проект е много добра заявка за успешната кандидатура на София за европейска столица на културата.

Заместник-кметът по културата Тодор Чобанов, който е и археолог, уточни, че изложба като тази няма в никое друго метро в света. Той обясни, че най-старите експонати датират от 7 хиляди години пр. Хр.

"Ние сме вратата на европейското пространство за това революционно за тогава откритие - съдове, в които се готви и се съхранява храната, разказа заместник-кметът."

Археологическите разкопки продължават и следващата година.

Водещи

Най-четени