Апокалиптично от Калин Терзийски 23.04 | 16:49

На пазара е сборникът с разкази "Ной дава последни указания на животните”

От iNews.bg

Сборникът с разкази "Ной дава последни указания на животните” е новата книга на писателя Калин Терзийски, който миналата година получи престижната награда за литература на Европейския съюз за "Има ли кой да ви обича".

Книжката събира пъстра палитра от разкази, писани през последните две години, които са толкова различни като тематика, вдъхновение и послание, че трудно могат да бъдат сложени под общ знаменател.

Размитото усещане за тягостност и надвиснала опасност (лична и на цялото човечество, физическа и духовна) дебнат измежду редовете на повечето истории.

От разказа за Ной, чийто опити да спаси човечеството се удрят в непробиваемата стена на безразличието на една продавачка, през плашещата целеустременост на катерещия се нагоре по движещия се надолу ескалатор, зловещата история на една луда, готвеща се за Апокалипсиса, та чак до несъзнателната битка с дявола, дебнещ зад рамото, готов да прави зло.

С "Бързият редник", "На долната земя", "Дяволът", "Мъжеството", "Ужасно огромният малък свят" авторът отваря вратите към тъмните дебри на своето минало, както и към напрегнатия мрак на софийските си нощи.

Споделяйки смразяващите решения, които е принуден да взима като граничар по време на военната си служба, Терзийски сякаш се опитва да се освободи от товара, който години носи на плещите си. Откровеността, с която го прави, е обезоръжаваща.

Със същата откровеност и способност за самоирония ще признае и за суетността си като автор, за самоналоженото наказание да ползва градския транспорт, въпреки че може да си позволи да се движи с такси, за усилията да се облича като "свободомислещ интелектуалец от края на 60-те", за податливостта си на любопитството да наднича в чуждите животи, изложени на показ във Facebook, за предразсъдъците си към определени групи хора.

Книжката успява да улови и отрази и някои от наболелите проблеми на родното, а и не само ежедневие – съдбата на паметниците на миналото, "гнетавата празнота" на света на днешния тийнейджър, лъжовните спасителни нишки и лицемерната вежливост във Facebook и като цяло подменените от консуматорското ежедневие ценности, заради които се чувстваме щастливи когато сме си изсмукали целулита, а зъбите ни са станали еднакво равни и искрящо бели.

С "Ной дава последни указания на животните”, която е на пазара благодарение на издателство "Сиела", Калин Терзийски поставя на дневен ред и въпроса за дарителството. Той дарява авторския си хонорар и печалбата от това издание за лечението на 20-годишния Пламен Войков, който боледува от Таласемия майор, и за когото случайно научава от медиите.

Водещи

Най-четени