Бойко Кръстанов ще води “Златната липа” 25.04 | 10:59

Рейтингът на синеокия актьор удари тавана след участието му в “Под прикритие”

От Ани Романова

Синеокият актьор притежава необходимия рейтинг, за да открие галата на четвъртия фестивал на новото европейско кино, защото натрупа червени точки не само в родното седмо изкуство, но и по света с главна роля в ирландския сериал "Ред рок”. 

Носителят на "Аскеер” ще се качи на сцената в Операта на Стара Загора на 28 май, когато е церемонията за старта на поредното издание на елитния форум.

"Голямото откриване е с полския хит "Варшава през нощта”, който ще бъде представен от режисьорката му Наталия Коринцка-Груз", информира художественият директор на фестивала Магдалена Ралчева. Както за всяко издание на феста, тя е направила отлична селекция и близо 50 филма, снимани  през последните две години в 16 страни на Стария континент, ще се завъртят до 1 юни в Операта. В конкурсната програма, извън състезанието, са включени късометражни и документални филми.

Българският кандидат за гран при "Златната липа” е "Каръци” на Ивайло Христов.  Драмата влиза в конкуренция с продукции от Дания, Естония,  Унгария, Косово, Македония, Македония, Русия, Сърбия, Австрия. Шеф на престижното международно жури е Костадин Бонев, между чиито най-известни ленти са "Подгряване на вчерашния обед" и "Потъването на Созопол".

С шефа на Асоциацията на кинорежисьорите у нас оценки ще вдигат колегите му от Грузия, Турция, Сърбия и Русия - съответно Нана Джорджадзе, Каан Муждеджъ, Божан Вулетич и руската актриса Елена Игоревна.

Миналата година голямата награда единодушно беше присъдена на "Урок" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева, а Маргита Гошева, която е в главната роля, беше обявена за номер едно. 

Водещи

Най-четени