Българиада - обединените българи са сила 14.09 | 17:34

За пети пореден път Организацията на обединените българи в чужбина провежда събитието „Българиада”

От Петя Михайлова

За пети пореден път Организацията на обединените българи провежда събитието "Българиада”.

Четири дни в София и три дни извън столицата дни ще припомнят на българите, които са напуснали страната си, каква е историята й и какво означава българската националност, информира БНР.

Организацията на обединените българи е създадена през 2007 г. Тя е неправителствена организация, чиято цел е духовно единение на българите по света. В момента в нея членуват български организации от 51 страни, разказва Владимир Цонев от организацията.

За периода 2007-2011 г. това е пета Българиада. В първия ден на събитието ще се включат българи от поне 10 държави – Австралия, Испания, Португалия, Сърбия, Молдова, Украйна, Русия, Татарстан и др.

Акцентът тази година е върху българите от Волжка България, за които през миналата година стана възможно вписването в паспортите им на националността "българин", което се случва за първи път в границите на Руската федерация.

Днес предстои обсъждане и подписване на конститутивен регламент или т. ар конституция и основополагащи принципи, най-важният, сред които е духовното единение на българите.

Според Цонев България има уникална история и култура, които за съжаление все още са непознати за много от българите в чужбина.


Най-четени