Българите почетоха в Скопие подвига на Мара Бунева 13.01 | 12:00

Венци и цветя бяха положени на паметника на Каменния мост

От Мая Александрова

Стотици българи се стекоха в Скопие, за да отдадат почит към подвига на Мара Бунева, дала живота си, за да защити правата на своите братя и сестри българи, станали жертва на сръбския окупатор на Вардарска Македония, съобщава ВМРО-БНД.

На 13 януари 1928 г. в близост до каменния мост на река Вардар тя изпълнява смъртната присъда, издадена от ВМРО, над сръбския основен палач на младите български студенти по време на Скопския студентски процес.

86 години по-късно, над триста членове и симпатизанти на ВМРО от Кюстендил, Перник, Благоевград и София, подкрепени от Българския културен клуб Скопие, както и българи от цяла Македония и от Западните покрайнини, сведоха глава пред подвига на Бунева.

Дворът на църквата "Св. Димитър" се оказа тесен да побере цялото това множество.

След панихидата, развявайки знамената на 120-годишната организация, всички се отправиха към Каменния мост. Тук за поредна година между изникналите паметници на знайни и незнайни български дейци бе поставена плоча, бележеща борбата на местните българи със сръбския поробител.

След кратко слово от страна на председателя на БККС Лазар Младенов, присъстващите с пълен глас запяха "Изгрей на свободата" и "Шуми Марица", химнът на царство България.

За кратко време новата плоча бе обсипана с венци и цветя, съобщава БТА.

Междувременно стана ясно, че българският културен клуб в Скопие ще сезира българските евродепутати в Брюксел за счупената плоча, поставена вчера на кея на Вардар.

"Този път ние ще реагираме и ще уведомим нашите евродепутати в Брюксел и ще изпратим протестна нота до властите в Скопие", заяви Лазар Младенов председател на БККС.

По думите му - всяка година се случва подобно нещо.

"Всяка година, когато поставим плоча, те просто я разчупват", добави той.

"От 2007 г., когато се случи инцидентът, когато имаше и бой, след това нямаше такива физически инциденти, но като се започна с поставяне на плочи, просто всяка година няколко часа след поставянето, плочите се чупят", каза Лазар Младенов.

По думите му това е акт на безидейност на някои хора и неинформираност.

"Те са хора, които абсолютно не си познават собствената история. Хулиганство на неинформирани хора. Още по-страшно е, ако са инородни елементи. Ако са инородни елементи, визирам хора от севера, тогава срамотата е още по-голяма за македонците, защото го позволяват това", каза Младенов.

Той посочи, че не му е известно да има разследване на тези случаи.

Най-четени