Българска забележителност сред ”Седемте най-застрашени” в Европа за 2014 г.? 06.03 | 13:02

Мишкова нива се намира в района на Малко Търново, до границата с Турция

От Цанка Донкова

Българската забележителност Мишкова нива, до Малко Търново попадна сред 11-е претендента за най-застрашени в Европа. Инициативата за класацията Седемте най-застрашени” за 2014 г. е на водеща организация в областта на европейското културно наследство Европа Ностра (Europa Nostra) и Институтът на Европейската инвестиционна банка. До момента са обявени 11 обекта, одобрени в първия кръг за участие в програмата.

Мишкова нива се намира в района на Малко Търново, до границата с Турция. В нейната територия се намира сложен археологически комплекс, представляващ тракийско светилище.

Някои от забележителностите, включени в списъка, са в опасност поради липса на ресурси или експертен опит, други – поради липса на грижи или неточно планиране. Обявяването на селекцията тази година съвпада с деня на откриването на конференцията ”Първо наследството: към общ подход за устойчива Европа”, чийто домакин в Атина е гръцкото председателство на Европейския съюз, съобщава агенция "Фокус".

Окончателният списък на седемте избрани обекта ще се оповести публично на 5 май по време на Конгреса за Европейското наследство във Виена.


"Тези паметници и обекти са били избрани не само заради тяхната забележителна стойност като културно наследство и европейски ценности, но също така и поради сериозната опасност, пред която са изправени. Ангажирането на местните общности, както и усилията на различните публични или частни органи за тяхното спасяване, също се смятат за жизнено важни. Друг важен критерий е потенциалът на тези обекти да стимулират социално- икономическото развитие", посочи Пиет Джасперт, председател на консултативния панел на ”Седемте най-застрашени".



Водещи

Най-четени