Българска танцова организация с престижно европейско признание 23.01 | 12:00

Derida Dance бе избран от експерти на Европейската комисия за добър пример в европейското културно пространство

От Мартина Панайотова

Атанас Маев, артистичният мениджър на Derida Dance Center - първия център за развитие на съвременния танц в България, беше поканен на работно посещение в Брюксел, където да представи резидентската програма на организацията.

Събитието, на което той е специален гост, е трета поредна среща на експертна работна група към Европейската комисия, ангажирана с анализ на европейските добри практики в сферата на обмена на артистичен опит.

Срещата се провежда на 23-ти и 24-ти януари и освен презентацията на резидентската програма на Derida Dance Center, ще разгледа и още два примера за добра практика от Финландия и Ирландия.

Derida Dance Center стартира своята резидентска програма през 2010 година, когато започва да кани български и чуждестранни творци в областта на съвременния танц и им дава възможност да използват пространството на центъра, както и артистична и техническа помощ от екипа му, за да реализират своите идеи.

От този момент нататък присъствието на резиденти от България и чужбина в Derida Dance Center почти не е спирало и в резултат на това се раждат оригинални спектакли и пърформанси, представяни пред софийска публика.

През 2013 година в рамките на резидентската си програма центърът реализира проект CO-LABOR, финансиран по Програма "Култура" на Столична община, чрез който става домакин на петима чуждестранни хореографи от различни европейски държави.

Всеки от тях работи по свой индивидуален проект, а паралелно с това води и работни ателиета с обучаващи се български танцьори. Резултатите показват, че предаването на опит по този начин е един от най-ефективните инструменти за развитие на артистичния потенциал в сферата на изпълнителските изкуства.

Водещи

Най-четени