Български рицари участват в Средновековен фестивал 20.07 | 17:10

20-тото издание на фестивала ще събере в Румъния рицари от България, Унгария, Гърция, Украйна и Сърбия

От Олга Андреева

Български рицари от групата за средновековни възстановки "Чигот" ще се включат в 20-тото издание на Средновековния фестивал на изкуствата в румънския град Сигишоара, който започва от днес, 20 юли, и ще продължи до 22 юли.

В специално изграден за тях лагер "Чигот" ще представи пред посетителите на фестивала военните традиции и обичаи от нашия регион. Те пресъздават образите на войници и жители на Балканите в периода на Второто българско царство - 12-ти - 14-ти век.

Официалната част на фестивала традиционно започва с шествие на всички участници от центъра на Сигишоара до Цитаделата (укреплението), зад чиито каменни стени ще се проведат трите дни на събитието, посочва БТА.

Програмата на това 20-то издание е разгърната на няколко сцени в средновековната крепост, като на отделни места всеки рицарски лагер ще представя турнири, типични облекла и оръжия. Освен българските представители и домакините от Румъния, участие ще вземат и рицари от Унгария, Гърция, Украйна и Сърбия.

Тази година фестивалът на изкуствата се сля с музикалния фестивал ProEtnica и така обхватът му се разшири, обхващайки и други сфери на средновековния живот. Ще могат да бъдат чути изпълненията на групите "Lupus Dacus", "Nomen est Omen", "Truverii" and "NoТMads".

Основен акцент в програмата е средновековното музикално шоу "Wolf King". То представлява смесица от изпълненията на филхармоничния оркестър на Тимишоара, "Lupus Dacus" и Ордена на рицарите от Търгу Муреш.

Първоначално беше предвидено това юбилейно издание да продължи десет дни - до 29 юли, но поради сложната политическа обстановка в Румъния и предстоящия другата седмица референдум, програмата му беше съкратена до 22 юли. Достъпът до фестивала тази година ще бъде безплатен.

Водещи

Най-четени