Българското училище в Ню Йорк навършва 10 години 12.05 | 11:00

Училище "Христо Ботев" полага усилия българският език да се съхрани за българите, израснали извън България

От iNews.bg

Първото училище за изучаване на български език и литература в Ню Йорк - "Христо Ботев", ще отпразнува с тържество на 16 май своята 10-годишнина, съобщи неговото ръководство. 

Тържеството е под патронажа на госпожа Елена Поптодорова, извънреден и пълномощен посланик на Република България в САЩ.

В града, в който се говорят близо 800 езика, едно училище вече 10 години полага усилия българският език да се съхрани и да играе значима роля в настоящето и бъдещето на поколения млади българи, израснали извън България. Училище "Христо Ботев" отваря врати през 2005 г. благодарение на съдействието и  сътрудничеството на Генералното консулство на Република България в Ню Йорк и местната българска общност.

Днес училището продължава да се развива и да обогатява своята дейност благодарение на щедрата подкрепа от Американска фондация за България, фондация "Tианадера", Министерство на образованието, както и на родителите.

За десет години "Христо Ботев" е помогнало на стотици българчета от пет щата да придобият или обогатят знанията си по български език, литература, история и култура на България. 

Преподавателите в училището имат квалификация за преподаватели по български език и литература или магистърски и други образователни степени в своите сфери.

Към училище "Христо Ботев" е сформиран и най-големият в САЩ български детски фолклорен танцов ансамбъл - "Горана Джуниър". В него участват повече от 70 деца, разпределени във възрастови групи между 6 и 18 години. Училището предлага също възможност за посещение на театрално студио, музикална формация за малките  ученици, ателие по рисуване, както и достъп до колекция от над 200 български книги за деца и възрастни.

Наред с подготовка на предучилищна група и обучение на ученици от 1 до 12 клас според адаптираните учебни програми на Министерство на образованието, училище "Христо Ботев" предлага и занимания за възрастни и за деца от 3 до 5 годишна възраст. 

Уроците по народни танци, по български език за чужденци и тематичните творчески ателиета са само част от инициативите, предназначени да осмислят времето на пропътувалите десетки километри родители.

Разположено точно срещу българската църква "Св. Св. Кирил и Методий", училище "Христо Ботев" е любимо място за среща на българската общност в Ню Йорк.

Водещи

Най-четени