В Стокхолм връчват Нобеловите награди 10.12 | 12:13

Раздават се наградите за литература, физика, химия, медицина и икономика

От Олга Андреева

В Стокхолм днес ще се състои кулминацията на нобеловите тържества - 109-ата церемония по връчването на Нобеловите награди за литература, физика, химия, медицина и икономика за 2010 година, съобщи ИТАР-ТАСС.

По традиция тя се насрочва за 10 декември, годишнината от смъртта на Алфред Нобел, шведски индустриалец и изобретател, открил динамита (21 октомври 1833 - 10 декември 1896), който завещава над 33 милиона шведски крони на едноименна фондация, учредена след смъртта му на 29 юни 1900 г.

Нобеловите награди се присъждат за първи път през 1901 г. в съответствие със завещанието на Нобел в 5 категории: за забележителни успехи и научни открития в областта на природните науки физика, химия и физиология или медицина; за значими литературни произведения, които отразяват човешките идеали; както и за сплотяването на народите и опазването на мира.

Всяка година до края на септември чрез тайно гласуване се определят лауреатите, имената на които се обявяват през октомври.

Наградите се състоят от златен медал, диплом и парична премия в размер на 10 млн. шведски крони (около 1,46 милиона долара). Те се връчват на официална церемония в Стокхолмската концертна зала от краля на Швеция Карл ХVI Густав. (В Осло, Норвегия, е церемонията за връчването на Нобеловата награда за мир.)

Нобеловата награда за физиология или медицина за 2010 г. е обявена от кралския Каролински медикохирургичен институт на 4 октомври 2010 г. Тя е присъдена на английския учен проф. Робърт Едуардс, открил метода "ин витро". Чрез изкуственото оплождане метода "ин витро" са родени над 4 милиона "бебета в епруветка".

Нобеловата награда за физика за 2010 г. е обявена от Кралската шведска академия на науките на 5 октомври 2010 г. Нейни лауреати са руските учени Андре Гейм и Константин Новоселов "за новаторските им експерименти с двуизмерния материал графен", който се отличава с висока здравина, силна проводимост и е практически прозрачен - може да разкрие нови тайни на фундаменталната физика.

Кралската шведска академия на науките определя и носителите на Нобеловата награда за химия за 2010 г., обявена на 6 октомври 2010 г. Това са американският учен Ричард Хек и японските му колеги Ейичи Негиши и Акира Судзуки, разработили нови, по-ефективни начини на свързване на въглеродните атоми за изграждането на сложни молекули и органични съединения.

На 7 октомври 2010 г. е обявен носителят на Нобеловата награда за литература за 2010 г., присъждана от Шведската академия. Перуанският писател Марио Варгас Льоса получава високото отличие "за картографията на структурите на властта, за неговите ярки образи на съпротивата, бунта и победата на индивида".

Нобеловата наградата за икономика е учредена през 1968 г. от Шведската национална банка, присъжда се от Кралската шведска академия на науките. На 11 октомври 2010 г. стават известни носителите й - американските икономисти Питър Даймънд и Дейл Мортенсън и английският им колега от кипърски произход Кристофър Писаридис. Те разработват математически модели, които определят рамката за изучаване на реалните процеси на търсене и предлагане на пазара.

Водещи

Най-четени