Вдигнаха старовремска сватба 02.04 | 08:29

В Поликраище показаха възстановка на стария обичай

От Таня Георгиева

Възстановка на стара българска сватба направиха за първи път в село Поликраище. Бяха показани специфични обреди, които са се изпълнявали по време на годежа, подготовката за сватбата, самата венчавка и празнуването след това, съобщи Север.бг. Костюмите бяха напълно автентични, което внесе допълнителен колорит на празника.

Традиционна българска сватба беше пресъздадена от самодейците от клуб за народни танци "Жива вода" при Читалище "Развитие- 1884" в село Поликраище, които смятат да я превърнат в традиция.

"Първоначално идеята беше замислена като пародия по случай Деня на хумора и шегата – 1 април, но в процеса на подготовката и събирането на материали се оказа, че ще бъде една истинска възстановка на старовременна сватба", разказа Татяна Кушева, която работи в библиотеката на читалището от 1976 г. 

Жителите на селото се включиха масово в бръсненето на младоженеца, взимането на булката и отвеждането ѝ с пълна с дарове каручка към центъра на селото, където се извиха кръшни хора. Празникът продължи с тържествен обяд за гостите и младоженците, които бяха посрещнати по традиция с хляб и сол от "свекървата" и "свекъра".

"Булката" Ваня Иванова определи преживяването като "изключително и вълнуващо, много повече от собствената ми сватба". "Голяма част от тези традиции се срещат и днес в нашия бит. Това е част от националното ни самосъзнание и трябва непрекъснато да бъде подклаждано с такива събития, за да изтъкваме това, което имаме и да го ценим. Това ни прави българи и заради това трябва да се чувстваме горди", смята Ваня. 

Водещи

Най-четени