Великият Кристо заряза уникален проект заради Тръмп 26.01 | 08:57

Родният творец трябваше да покрие 68 км от река Арканзас със сребрист балдахин

От iNews.bg

Българският творец Христо Явашев-Кристо е познат по целия свят с невероятните си арт инсталации. Изглежда обаче най-новата му идея няма да бъде реализирана, не заради някакви технически проблеми, а заради новоизбрания държавен глава на Щатите. Нашенецът се отказа от проекта си "Над реката", защото той трябва да се осъществи върху федерална земя в Колорадо, а той не искал да има нищо общо с новия ѝ собственик Доналд Тръмп.

Кристо планираше да покрие река Арканзас с 68 километра сребрист балдахин. Вече 20 години работи по тази своя хрумка и е инвестирал 15 милиона долара. И въпреки загубеното време и вложените средства, той ще насочи енергията си към Абу Даби и Обединените арабски емирства, където ще направи проекта "Мастаба".

"Идвам от комунистическа страна. Използвам свои пари, своя работа и свои планове, за да бъда напълно свободен. А сега федералното правителство е наш наемодател. Те притежават земята. Не мога да създам проект, който да облагодетелства този наемодател”, каза 81-годишният Кристо пред New York Times. 

1846422

Най-четени