Велико Търново става световна фолклорна столица за седмица 14.07 | 15:25

10 състава от 5 континента ще участват в Международния фолклорен фестивал

От Таня Георгиева

От 16 до 23 юли Велико Търново ще бъде домакин на XIV-тото издание на Международния фолклорен фестивал. На сцената в парк "Марно поле" ще излязат групи от 10 страни на петте континента, съобщи сайтът Север.бг.

Повече от 350 участници в състави от Колумбия, Кипър, Индонезия, Ирландия, Италия, Македония, Мексико, Русия, Република Южна Африка и България ще дефилират на откриването от 18:30 ч. по главната улица на болярския град с песни, танци и много музика. По-късно пред Община Велико Търново групите ще се представят и ще бъдат издигнати официалните знамена.

Първият концерт ще бъде на сцената в парк "Марно поле" от 20:00 часа, след което за гостите и участниците ще има аудио-визуален спектакъл "Звук и светлина".

До края на фестивала концерти ще бъдат изнесени в Белене, Разград, Трявна и с. Ресен.

От 17 до 21 юли от 21:00 часа в "Интер Хотел Велико Търново" ще се проведат вечери на традиционната кухня на Колумбия, Индонезия, Русия, Македония и Кипър.

Друг акцент във фолклорната програма е провеждането на конкурса Мис "Фестивал" със специалното участие на Мис България 2010 Румина Андонова и Цецо Елвиса (17 юли от 10:30 часа в "Интер хотел Велико Търново").

Великотърновският университет е оказал съдействие за провеждането и на пленер за млади художници. Най-добрите студенти по живопис от Факултета за изобразително изкуство ще получат награди от един от най-успешните европейски художници - Павел Митков, чийто забележителни картини са притежание на Ангела Меркел, Владимир Путин, Хилари Клинтън и други световно известни личности.

За изминалите 13 години на фестивалната сцена са участвали 167 чуждестранни групи от над 85 страни от цял свят и 93 български състава. От 1999 г. Фестивалът е със статут на CIOFF (Международен съвет на организаторите на фестивали за фолклор и традиционни изкуства към ЮНЕСКО). 

Водещи

Най-четени