Вижте как са се женили тракийците в "Етъра" 20.08 | 16:15

За 6-та поредна година сватбени обичаи от миналото ще бъдат показани на двудневен фолклорен фестивал

От Цанка Донкова

За шеста поредна година сватбени обичаи на арменци, добруджанци, балканджии и тракийци от миналото ще бъдат показани на двудневен фолклорен фестивал на сватбената обредност. Той ще се състои на 24 и 25 август в архитектурно-етнографския комплекс "Етър". Това съобщи Росица Бинева, координатор на фестивала.

При представянето на обичаите ще бъде показано как между възрастните се уговаря сватосването, какви са обредите в домовете на момичето и на момчето вечерта преди сватбения ден.

На вниманието на присъстващите е и изложбата "Момини тънки дарове", подредена в залата до билкопродавницата. В нея младите ще научат, че младоженката в миналото е приготвяла чеиз, по който родът на момчето преценявал доколко тя е сръчна, трудолюбива и дали е заможно семейството й, допълва БТА.

В двата фестивални дни посетителите на музея на открито "Етър" ще могат да се облекат в троянски сватбени носии, да се запознаят със символиката при украсяването на сватбени обредни хлябове и да разучават народни танци.

Сред естествения декор на етнографския музей на открито "Етър" досега са представяни сватбените обичаи на различни етноси и етнографски групи, живеещи в България - капанци, хърцои, шопи, гагаузи, армъни, каракачани, роми.

До сега в изданията на фестивала са участвали над 700 души от 11 области в страната.

Водещи

Най-четени