Връщат паметника на Вапцаров 07.05 | 15:34

По повод 105 години от рождението му скулптурата ще бъде част от центъра на София

От Теодора Кокаланова

Връщането на паметника на поета Никола Вапцаров в градинката зад Националната художествена галерия е възстановяване на историческата справедливост и поклон пред един безспорен талант. Това казаха държавници и политици, които присъстваха на тържеството по повод 105 години от рождението му. 

Скулптурата на Николай Шмиргела "Работникът поет" ще бъде преместена отново в центъра на София, след като няколко години беше в новосъздадения Музей на социалистическото изкуство.

"Днешното събитие е повод да изречем максимата, че не е възможно един талант да бъде интерниран, да бъде крит, творчеството му да бъде държано далеч от хората, за които е създадено", каза в словото си министърът на културата Петър Стоянович.

По думите му Вапцаров е най-доброто огледало на времето си - с противоречията, трагизмите и възторзите - както с личната си съдба, така и със стиховете си. "А за нас е възможност най-после да се поучим от историята", посочи Стоянович. 

Според него, колкото по-често четем стиховете на Вапцаров, толкова по бързо ще намерим единение на нацията около културата, около духовното начало. "Вапцаров е жив!" - категоричен е председателят на  Народното събрание Михаил Миков. По думите му Вапцаров не е част от българската история, а от настоящето - със суровите описания на социалното неравенство и надеждата за по-добър свят. 

"Това, че е преведен на над 53 езика и само с една стихосбирка печели Световната награда за мир доказва, че творчеството му е непреходна част от революционния ентусиазъм и порива за справедливост на Европа", допълни Миков.

Ученици от Първо СОУ "Пенчо Славейков" рецитираха стихове на Вапцаров. Заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов се обърна към тях с думите "Най-силното, което оставя Вапцаров, е съчетанието на голям талант и силата на големите идеи. Пожелавам на младите да го имат". 

Сред гостите на тържественото събитие бяха още депутати от Коалиция за България, представители на Съюза на българските писатели, както и фондация "Вапцарова вяра", предаде БТА.

В деня на разстрела на Вапцаров - 23 юли, пред статуята на поета да има рецитал с негови стихове, мястото да се превърне в средище на поетични четения на млади автори - това са някои от идеите на инициаторите за възстановяването на скулптурата. 

Водещи

Най-четени